Naučnici otkrili koja vrsta hrane povećava rizik za dobijanje raka

Radio Titograd

24.04.2024, 06:22h

< 1 min

Foto:Shutterstock

 

U revolucionarnom otkriću, otkriveno je da metilglioksal ima sposobnost da blokira sposobnost BRCA2 gena u borbi protiv raka.

Vodeći istraživač i direktor Centra za istraživanje raka Nacionalnog univerziteta u Singapuru dr Ašok Venkitaraman rekao je da metilglioksal pokreće uništavanje gena BRCA2, čime se smanjuje njegova aktivnost u ćelijama. Iako je ovaj efekat privremen, njegovo djelovanje može spriječiti funkciju BRCA2 u prevenciji tumora. On je objasnio da česta konzumacija ultra-prerađene hrane bogate mastima i šećerom može dovesti do povećanog genetskog oštećenja i povećanog rizika od raka.

“Otkrili smo da metilglioksal inhibira funkciju sprečavanja tumora BRCA2, što na kraju uzrokuje greške u našoj DNK koje su rani znaci upozorenja za razvoj raka”, objasnio je on. Studija je takođe primijetila da ljudi sa dijabetesom i predijabetesom često imaju visoke nivoe metilglioksala. Istraživači su upozorili da su potrebna dalja istraživanja, jer je studija sprovedena na ćelijskim kulturama, a ne na ljudskim subjektima.

Inače, ova studija je objavljena u časopisu Cell.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content