Naučnici na pragu otkrića: Evo šta izaziva krve ugruške nakon AstraZeneke

Radio Titograd

02.12.2021, 09:20h

2 min

Naučnici vjeruju da su konačno pronašli “okidač” koji dovodi do izuzetno rijetkih krvnih ugrušaka nakon primanja vakcine AstraZeneka.

Zabrinutost zbog rijetkih krvnih ugrušaka uslovila je način na koji se vakcina koristi širom svijeta, uključujući alternativu koja se nudi mlađima od 40 godina u Velikoj Britaniji.

Stručnjaci su započeli naučno istraživanje kako bi se otkrilo šta se dešava i da li se to može spriječiti. Naučnici AstraZeneke pridružili su se istraživačkom projektu nakon što su objavljeni raniji rezultati tima.

Tim stručnjaka u Kardifu i Sjedinjenim Američkim Državama otkrio je da ključna komponenta vakcine privlači protein u krvi. Oni misle da ovo pokreće lančanu reakciju, koja uključuje imuni sistem, što može kulminirati opasnim ugrušcima.

Portparolka AstraZeneke naglasila je da je veća vjerovatnoća da će se ugrušci pojaviti zbog infekcije koronavirusom nego zbog vakcine, te da još nije utvrđeno potpuno objašnjenje zašto se pojavljuju.

„Iako istraživanje nije konačno, ono nudi zanimljive uvide i AstraZeneka istražuje načine da iskoristi ove nalaze kao dio naših napora da uklonimo ovu izuzetno rijetku nuspojavu“, dodala je.

Kako je teklo istraživanje

Postojala su dva početna traga za istraživače koji su istraživali krvne ugruške:

Veći rizik od ugrušaka uočen je samo kod nekih tehnologija vakcine, a ljudi s ugrušcima imali su neobična antitijela koja su napadala protein u njihovoj krvi nazvan trombocitni faktor četiri.

Sve vakcine koje se koriste u Velikoj Britaniji pokušavaju da isporuče isječak genetskog koda koronavirusa u tijelo, kako bi trenirali imuni sistem.

Neki paket kodira unutar sfera masti, dok je onaj AstraZeneke koristio adenovirus kao mikroskopski prenosnik.

Istraživači su mislili da bi adenovirus mogao biti povezan s rijetkim ugrušcima koji se javljaju kod nekih ljudi. Stoga su koristili tehniku zvanu krio-elektronska mikroskopija, kako bi snimili adenovirus u detaljima na molekularnom nivou.

Njihova studija, objavljena u časopisu „Science Advances“, otkriva da spoljna površina adenovirusa privlači protein faktora trombocita četiri na sebe poput magneta.

„Adenovirus ima izuzetno negativnu površinu, a trombocitni faktor četiri je izuzetno pozitivan i te dvije stvari se prilično dobro uklapaju“, rekao je profesor Alan Parker, jedan od istraživača na Univerzitetu Kardif.

Istraživači misle da je sljedeća faza „pogrešno postavljen imunitet“, ali to treba potvrditi u daljnjim istraživanjima.

Smatra se da tijelo počinje da napada trombocitni faktor četiri nakon što ga pomiješa sa dijelom stranog adenovirusa za koji je zalijepljen. Tako se u krv oslobađaju antitijela, koja se skupljaju s faktorom trombocita četiri i pokreću stvaranje opasnih krvnih ugrušaka.

Međutim, za to je potreban niz nesrećnih događaja, koji bi mogli da objasne to.

Ovi ugrušci, poznati kao imunotrombotička trombocitopenija izazvana vakcinom, povezani su sa 73 smrtna slučaja od skoro 50 miliona doza vakcine AstraZeneka datih u Velikoj Britaniji.

„Nikada nisjete mogli predvideti da će se to dogoditi, a šanse su neupitno male, tako da moramo zapamtiti širu sliku o broju života koje je ova vakcina spasila“, rekao je profesor Parker.

Iz AstraZeneke smatraju da je vakcina spasila više od milion života širom svijeta i spriječila 50 miliona slučajeva korone.
Tim iz Kardifa se nada da njihova otkrića mogu da se iskoriste za poboljšanje vakcina baziranih na adenovirusima u budućnosti, kako bi se smanjio rizik od ovih retkih događaja.

Izvor:Nova S

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:11h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:08h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:03h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 22:57h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 21:04h

Skip to content