Nasilje na granici: Djecu podvrgavali elektrošokovima i batinanju

Radio Titograd

17.09.2022, 07:29h

2 min

Foto:Duliver

Djeca, uključujući hiljade nepraćene i razdvojene djece, čine jednu trećinu svih izbjeglica i migranata koji stižu u Evropu. Značajan procenat ove djece dolazi balkanskom rutom, putujući kroz zemlje kao što su Grčka, Bugarska, Srbija i Bosna i Hercegovina.

“Samo tokom 2015. godine, oko pola miliona izbjeglica i drugih migranata, uglavnom iz južne, centralne i zapadne Azije, prošlo je kroz zemlje na balkanskoj ruti. Međutim, od 2016. godine, politika i prakse Evropske unije i državnih vlasti zemalja na Balkanu usmeravane su ka odvraćanju izbeglica i migranata od dolaska u Evropu. Ova politika je smanjila, ali nije zaustavila pristizanje izbeglica i dramatično je povećala njihovu ranjivost i izloženost nasilju”, piše u izvještaju organizacije “Sejv d čildren” (Save the Children) i Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.

Kako se navodi, svako dijete koje je učestvovalo u tom istraživanju podijelilo je da je bilo podvrgnuto fizičkom, psihološkom, seksualnom ili nasilju neke druge vrste, direktno ili indirektno. Nasilje se dešavalo u njihovim zemljama porijekla, tokom puta, prilikom prelaska granica, u centrima za prijem i azil, u skvotovima, na ulicama i na radnim mjestima.

“U prosjeku, djeca koja su intervjuisana tokom ove studije rekla su da su na putu četiri godine. Tokom svog puta, ona su doživjela više tipova nasilja, ili su tome svjedočila i čula svjedočenja drugih”, piše u izvještaju.

Najčešća vrsta nasilja o kojoj su djeca govorila jeste fizičko nasilje, koje su počinili pripadnici granične policije.

“Djeca sa kojom je razgovarano opisivala su da su ih skidali do gole kože, prisiljavali da stoje na hladnom i podvrgavali ih elektrošokovima i batinanju palicama, što je dovodilo do ozbiljnih fizičkih povreda, kao što sun prelomi ili teške kontuzije”, navodi se u izvještaju.

Фото: Ресоурцецентре.саветхецхилдрен Foto: Resourcecentre.savethechildren

Više od trećine djece sa kojima se razgovaralo opisalo je nasilje koje su činili krijumčari, kao i svoj strah od tih ljudi.

“Krijumčari često tuku djecu tokom puta, kada počnu da zaostaju, ili ako su glasni ili „neposlušni“. Nekoliko dece svedočilo je da bi krijumčari ubijali ili ostavljali odrasle i djecu u uslovima u kojima oni ne bi mogli sami da prežive, jer nisu fizički mogli da izdrže putovanje, bili su povrijeđeni ili bolesni, ili nisu imali novac da nastave putovanje”

Iako nijedno od djece koje je učestvovalo u istraživanju nije prijavilo da je samo bilo žrtva seksualnog nasilja, skoro dvije trećine njih navelo je jedan ili veći broj incidenata u kojima su prepoznali ili svjedočili seksualnom nasilju nad djetetom u njihovom neposrednom okruženju, uključujući i nasilno razdvajanje djevojčica ili dječaka koje bi krijumčari onda seksualno zlostavljali.

“Ispitana deca navela su da su ih, u zamenu za seksualne usluge, krijumčari podmićivali novcem, privilegovanim statusom u poređenju sa drugima koji putuju sa njima, zaštitom, ili „besplatnim“ prelaskom granice. Prema navodima djece, ova praksa je rasprostranjena na balkanskoj ruti, posebno u Srbiji i Bosni i Hercegovini, gde se djeca zaustavljaju nakon dugog i iscrpljujućeg puta, bez sredstava za bezbjedan nastavak”, navodi se izvještaju.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 23:54h

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 23:37h

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 22:34h

Sport, top1

29.09.2022. u 22:25h

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 22:12h

Skip to content