Napad ruskih dronova na Odesku oblast; Moskva: Postoji rizik od direktnog sukoba NATO-a i Rusije

Radio Titograd

03.09.2023, 07:58h

2 min

Foto:Guliver

 

Dva civila su povređena u Odeskoj oblasti u napadu 25 dronova koje je jutros lansirala Rusija, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo. Oštećena je infrastruktura luke. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage napreduju u kontraofanzivi, odbacujući tvrdnje zapadnih zvaničnika da sporo zauzimaju teritorije. Prvi zamjenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski smatra da postoji veliki rizik od direktnog sukoba između Moskve i NATO-a.

Dva civila su povređena u Odeskoj oblasti u napadu 25 dronova koje je jutros lansirala Rusija, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo. Oštećena je infrastruktura luke.

Kako je navedeno u objavi na Telegramu, ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 22 bespilotne letjelice “šahed”.

Napad je trajao tri i po sata.

Moskva je saopštila da su ruske snage tokom jučerašnjeg dana uništile tri ukrajinska bespilotna čamca, koja su pokušala da napadnu Krimski most, kao i da je isto toliko dronova oboreno iznad Belgorodske oblasti.

Prvi zamjenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski, istovremeno, izjavio je da postoji veliki rizik od direktnog sukoba između NATO-a i Moskve, kao i da je situacija “veoma opasna”.

Poljanski smatra da se ne može isključiti da Alijansa šalje Kijevu i ljudstvo, osim obavještajnih podataka, oružja i municije.

Sa druge strane, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage napreduju u kontraofanzivi, odbacujući tvrdnje zapadnih zvaničnika da sporo zauzimaju teritorije.

“Ukrajinske snage napreduju. Uprkos svemu i bez obzira na to šta ko kaže, mi napredujemo, a to je najvažnije”, napisao je Zelenski na aplikaciji Telegram.

Bijela kuća, takođe, navela je da su ukrajinske trupe “veoma napredovale ka ruskim položajima na jugu zemlje”, kao i da su postigle “određeni uspjeh protiv druge linije ruske odbrane”, posebno južno od Zaporožja.

Za to vrijeme, Nobelova fondacija saopštila je da je donijela odluku da otkaže poziv ambasadorima Rusije, Bjelorusije i Irana na dodjelu nagrade u Stokholmu, nakon burnih reakcije visokih zvaničnika u Švedskoj.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:01h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Skip to content