Napad na školu UN-a u Nuseiratu – više od 20 poginulih; IDF napada Hamas i u centralnoj Gazi

Radio Titograd

06.06.2024, 07:32h

2 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Lokalne vlasti u Gazi sopštile da je pogođena škola Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice u Nuseiratu – poginulo je više od 20 civila. IDF tvrdi da se u školi nalazila baza Hamasa, što su iz ove organizacije demantovali. Izrael je počeo napade na Hamas u centralnoj Gazi. Premijer Benjamin Netanjahu, tokom posjete granici sa Libanom, rekao je da je vojska spremna i za snažnu akciju na sjeveru. U Dohi traju pregovori američkih, egipatskih i katarskih posrednika i pokušaji da se postigne sporazum o prekidu vatre.

Napad na školu kod izbjegličkog kampa Nuseirat – najmanje 27 poginulih

Lokalne vlasti u Pojasu Gaze saopštile su da je najmanje 27 ljudi poginulo u izraelskom napadu na školu Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice u kojoj su smještena raseljena lica.

Napad se dogodio kod izbjegličkog kampa Nuseirat, u centralnoj Gazi.

Izraelska vojska je saopštila da se u školi nalazila baza Hamasa, piše BBBC.

Ispanjeno je dvije rakete na učionicu na posljednjem spratu objekta.

Direktor kancelarije za medije Hamasa odbacio je tvrdnje Izraela da je u školi bilo sjedište ove organizacije.

“To koriste kako bi opravdali brutalni zločin koji su upravo počinili”, saopštio je zvaničnik Hamasa za Rojters.

(Times of Israel, Reuters, BBC)

Pregovori o prekidu vatre

Predstavnici SAD, Katara i Egipta u Dohi rade na finalizovanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven izjavio je da SAD još uvijek čekaju odgovor militantne grupe Hamas na izraelski predlog o prekidu vatre koji je iznio američki predsjednik Džozef Bajden u petak.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu više puta je ponovio da neće biti trajnog mira sve dok Hamas ne bude uništen, a politički lider Hamasa je rekao da će ozbiljno pristupiti svakom sporazumu koji podrazumijeva potpuni prekid rata, povlačenje izraelske vojske i razmjenu talaca za palestinske zarobljenike.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je Izrael spreman za veoma snažnu akciju na sjeveru Izraela, navodeći da će to obnoviti bezbjednost “na ovaj ili onaj način“ u oblasti koja je na meti Hezbolaha.

Za to vrijeme, ta militantna grupa iz Libana je saopštio da je vođenom raketom gađalo izraelski odbrambeni sistem Gvozdenu kupolu u Ramot Naftali.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč upozorila je da je izraelska vojska koristila municiju sa belim fosforom na jugu Libana.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 17:21h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 13:07h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 12:52h

Skip to content