Namirnice koje se ne kvare brzo, mogu da traju mjesecima i godinama

Radio Titograd

02.11.2023, 05:48h

2 min

Foto:Pixabay

Hljeb i jaja namirnice su koje kupujemo na dnevnom ili nedjeljnom nivou, ali neku hranu možemo čuvati ne samo sedmicama, već i mjesecima i godinama.

Ponekad je teško znati da li su namirnice koje ste dugo držali u špajzu, još uvijek upotrebljive.

Iako na pakovanju meda može stajati datum, zapravo se radi o oznaci “najbolje upotrijebiti do” što ne znači da tad medu ističe rok trajanja.

Med koji je zatvoren i čuvan na sobnoj ili nižoj temperaturi, može doslovno trajati vjekovima, prema Nacionalnom odboru za med.

To je zato što se sastoji od šećera i ne sadrži vodu, a bez vlage, bakterije se nemaju kako razmnožavati (isto važi i za javorov sirup).

Morska so
Prirodna so, gruba sorta prikupljena iz minerala u tragovima koji su ostali nakon isparavanja jezera i okeana, traje vječno.

Kuhinjskoj soli, s druge strane, ističe rok trajanja za otprilike pet godina jer je obogaćena hemikalijama poput joda koje štitnu žlijezdu drže pod kontrolom.

Pirinač
Nekuvani bijeli, divlji i basmati pirinač koji se čuva u ambarima bez kiseonika (zatvorenim vrećicama, ne kutijama) može trajati nevjerovatnih 30 godina – ne zauvijek, ali dovoljno dugo.

Pirinač treba čuvati na temperaturi od četiri stepena Celzijusa ili nižoj, a većina ambara je toplija. Zbog toga, ako želite da napravite zalihe, napravite malo mjesta u frižideru.

Ekstrakt vanile
Postoji razlog zašto se votka može čuvati u zamrzivaču bez zamrzavanja: čisti alkohol ne sadrži vodu. Ovaj nedostatak vode je isti razlog zašto se alkohol nikada ne pokvari – bakterije nemaju gdje da rastu.
Takvi aromatizovani ekstrakti, poput vanile, badema i nane, koji imaju čistu alkoholnu bazu, nikada neće isteći.

Međutim, alkohol može da ispari ostavljajući aromatizovani ekstrakt još intenzivnijim nego što već jeste. Ako ste u nedoumici, bolje je kupiti novu bočicu ekstrakta.

Soja sos
Teoretski, rok trajanja soja sosa nikada ne ističe, ali neka pravila treba uzeti u obzir. Ako je stariji od tri godine, i dalje je savršeno siguran u slučaju da nemate izbora.

Nećete se razboljeti od toga, ali može vremenom izgubiti svoj ukus.

Bijelo sirće
Sirće je ključni sastojak za očuvanje hrane, pa je logično da samo sirće traje neograničeno. Bijelo destilovano sirće se nikada ne mijenja.

Druge vrste sirćeta, kao što su vinsko i balzamiko, mogu promijeniti boju ili razviti sediment – ovo može promijeniti ukus salate, ali će i dalje biti savršeno bezbjedno za jelo.

Mlijeko u prahu
Zamjene za mlijeko su među najčešće prodavanim namirnicama, a mlijeko u prahu je jedna od onih staromodnih zamjena. Usljed nedostatka vode i kiseonika, mlijeko u prahu će trajati dugo – samo ne zauvijek.

Ministarstvo poljoprivrede SAD tvrdi da mlijeko u prahu može da se čuva neograničeno, ali prema nekim drugim stručnjacima, 10 godina je realniji rok. Nakon toga će samo izgubiti ukus i hranljive vrijednosti. Ukratko, ako je grudasto, bacite ga.

Instant kafa
Tipična mljevena kafa može da se pokvari za nekoliko mjeseci, ali instant kafa može da izdrži i do 20 godina u ostavi – i neograničeno u zamrzivaču, piše „Insajder“.

Ako žudite za udobnošću instant kafe i ukusom turske, investirajte u mlin za kafu. Cijela zrna kafe mogu da izdrže šest mjeseci u ostavi i dvije godine u frižideru, prenosi N1 Sarajevo.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

04.12.2023. u 10:48h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:24h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:19h

Skip to content