Namirnice koje provociraju napad migrene

Radio Titograd

31.12.2023, 06:07h

2 min

Foto:Shutterstock

Mnoge stvari mogu izazvati napad migrene, uključujući ono što jedemo i pijemo. Prema Fondaciji za istraživanje migrene (Migraine Research Foundation), hrana koja izaziva migrenu može to učiniti samo kada se kombinuje sa drugim okidačima. Ali ova kombinacija – i bilo koji pokretač uopšte – veoma je individualizovana, što otežava istraživanje. Ne postoji takva stvar kao univerzalni okidač migrene. Ali postoje neki uobičajeni okidači koji mogu izazvati ili doprinijeti epizodama migrene kod nekih ljudi. 1. Kofein

Previše kofeina može izazvati migrenu ili glavobolju. Ali prema Američkoj fondaciji za migrenu, kofein zapravo može pomoći u zaustavljanju nadolazećih napada migrene. Takođe može, povremenim konzumiranjem, da ublaži glavobolju. Najbolje je da sami testirate kako kofein djeluje na vas i da se ponašate u skladu sa tim. Osim kafe, kofein sadrže i energetska pića, crni čaj i čokolada.

2. Vještački zaslađivači

Mnoge prerađene namirnice sadrže veštačke zaslađivače. Ovo su alternative šećera koje se dodaju hrani i pićima kako bi dodale slatkoću. Ali ovi zaslađivači mogu izazvati migrenu. Smatra se da aspartam posebno izaziva epizode migrene.

3. Alkohol

Alkohol je jedan od najčešćih proizvoda za koje se smatra da izazivaju migrenu. Prema jednoj studiji, preko 35% učesnika sa migrenom je izjavilo da je alkohol jedan od njihovih uobičajenih pokretača. Crveno vino je posebno prijavljeno kao okidač kod preko 77% učesnika koji su prijavili alkohol kao okidač. Alkohol može izazvati dehidraciju, što je značajan doprinos razvoju glavobolje.

4. Čokolada

Prema Američkoj fondaciji za migrenu, smatra se da je čokolada drugi najčešći okidač za napade migrene nakon alkohola. Kažu da pogađa oko 22 posto ljudi koji doživljavaju migrenu. Čokolada sadrži i kofein i beta-feniletilamin, koji mogu izazvati glavobolju kod nekih ljudi.

5. Hrana koja sadrži MSG

Monnatrijum glutamat (MSG) je natrijumova so glutaminske kiseline, koja prirodno postoji u našim tijelima. MSG se nalazi u određenim namirnicama i prisutan je u mnogim namirnicama kao aditiv za hranu. Smatra se bezbijednim za jelo, ali neki istraživači ga povezuju sa napadima migrene. Američka fondacija za migrenu napominje da može izazvati ozbiljne epizode migrene kod 10 do 15 procenata onih sa migrenom. Drugi konzervansi takođe mogu biti okidač kod nekih ljudi.

6. Suhomesnati proizvodi

Sušeno meso – uključujući delikatese, šunku, viršle i kobasice – svi sadrže konzervanse zvane nitrate, koji čuvaju boju i ukus. Ove namirnice mogu osloboditi azot oksid u krv, za koji se smatra da širi krvne sudove u mozgu. Postoje neki dokazi da azotni oksid može izazvati ili doprinijeti migreni.

Prezreli sirevi

Prezreli sirevi sadrže supstancu koja se zove tiramin. Nastaje kada starenje hrane uzrokuje razgradnju proteina. Što je sir duže odležao, to će biti veći sadržaj tiramina. Tiramin je još jedna hemikalija za koju se kaže da izaziva glavobolju i migrenu. Uobičajeni sirevi sa visokim sadržajem tiramina uključuju: feta, buđavi sir, parmezan…

7.Kisela i fermentisana hrana

Kao i stari sirevi, kisela i fermentisana hrana može sadržati velike količine tiramina. Ove namirnice uključuju: kisele krastavce, kimči, kombuhu…

9. Zamrznuta hrana

Konzumiranje smrznute hrane i pića, poput sladoleda, može izazvati jake, probadajuće bolove u glavi. Najvjerovatnije ćete doživjeti glavobolje koje postaju napadi migrene ako brzo jedete hladnu hranu, posle vežbanja ili kada ste pregrejani.

10. Slana hrana

Slana hrana – posebno slana prerađena hrana koja može sadržati štetne konzervanse – može izazvati migrenu kod nekih ljudi. Konzumiranje visokog nivoa natrijuma može povećati krvni pritisak, izazivajući glavobolje ili napade migrene.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 16:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:58h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

16.02.2024. u 06:24h

16.02.2024. u 06:24h

Skip to content