Namirnice bogate antioksidansima koje mogu poboljšati zdravlje mozga

Radio Titograd

04.04.2024, 06:02h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Vaša ishrana je važna za zdravlja vašeg tijela te igra i ključnu ulogu u zdravlju vašeg mozga.

Srećom, postoji široka lepeza hrane zdrave za mozak koju možete dodati svojoj prehrani kako biste poboljšali kognitivne funkcije, pamćenje i raspoloženje.

Bobičasto voće

Tamno bobičasto voće kao što su borovnice, maline i kupine dobri su izvor fitonutrijenata i antioksidansa. Poznato je da ovi tamni užici štite nervne ćelije od oštećenja kiseonika, čime usporavaju kognitivni pad i održavaju kognitivne funkcije kako starimo.

Štaviše, prednosti bobičastog voća se protežu izvan zdravlja mozga, promičući zdravlje srca i potencijalno smanjujući rizik od određenih karcinoma.

Tamnozeleno lisnato povrće

Tamnozeleno lisnato povrće jača mozak, nudi obilje antioksidansa povezanih s kognitivnim zdravljem i regulacijom raspoloženja. Tamnozeleno lisnato povrće nudi obilje antioksidansa, koji su povezani s kognitivnim zdravljem i smanjenjem depresije.

Orašasti plodovi i sjemenke

Žudite za nečim hrskavim? Posegnite za šakom orašastih plodova i sjemenki. Orašasti plodovi i sjemenke su puni zdravih masti i antioksidansa za koje se pokazalo da promovišu zdravlje mozga.

Tamna čokolada

Dobre vijesti za ljubitelje čokolade. Ova ukusna slatka poslastica mogla bi učiniti čuda za vaš mozak. Tamna čokolada sadrži antioksidanse koji mogu unaprijediti zdravlje mozga. Preporučuje se tamna čokolada sa 70 posto kakaa ili više za maksimalnu korist.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

Skip to content