Nakon mjesec dana liječenja vidra vraćena u prirodno stanište

Radio Titograd

25.10.2023, 11:26h

2 min

Foto: NPCG

Mlada vidra koju su u septembru povrijeđenu na putu pronašli zaposleni Nacionalnog parka Skadarsko jezero, nakon više od mjesec dana liječenja, vraćena je u svoje prirodno stanište – zdrava i oporavljena, saopštili su iz NPCG.

Stručna saradnica za zaštitu faune sisara Belma Šestović istakla je da JPNPCG veliku zahvalnost duguje ekipi stručnjaka iz PVU “MontVet”, koji su uložili napor kako bi spasili vidru.

-Ponosni smo na zaposlene iz Službe za ambijentalnu higijenu iinfrastrukturu NP Skadarsko jezero koji su odmah reagovali i naadekvatan način predali vidru u prave ruke. Ovo je prva spašena vidra u Crnoj Gori i rekla bih da je upravo ona pokazatelj jačanja ekološke svijesti. Ako se sjetimo slučaja od prije godinu ipo i uporedimo sa ovim – gdje se veliki broj građana svakodnevno interesovao o stanju vidre, a mnogi su nudili i pomoć – možemo da kažemo da ima napretka i rezultata naše edukacije i napora koje ulažemo na terenu kada je podizanje svijesti o zaštiti životinja u pitanju- kazala je Šestović.

Ona je ponovo apelovala na vozače da prilagode vožnju i posebno obrate pažnju na dionici od Vranjine do Virpazara.

-JPNPCG će i dalje ulagati napore da prati populaciju ove vrste na području NP Skadarsko jezero. Takođe, razmatramo i koje je najbolje rješenje za sigurniji prelaz životinja na drugu stranu jezera. Što se ove jedinke tiče nadam se da će uživati u ljepotama jezera i da će dugo plivati našim vodama- poručila je Šestović.

Koordinator NP Skadarsko jezero Tomislav Ukšanović podsjetio je da su zaposleni u Službi za održavanje ambijentalne higijene i infrastrukture pronašli povrijeđenu vidru 18. septembra, a brzom reakcijom i koordinacijom zaposlenih prevezena je u PVU “MontVet” na liječenje. Iako je proces liječenja bio neizvjestan, ova mlada ženka uspjela je da se oporavi uz veliki trud i posvećenost Stručne službe JPNPCG kao i veterinarske ustanove.

Vidra je zakonom zaštićena vrsta. Ima status NT (Near Threatened – blizu ugroženosti) i trend populacije se smanjuje u odnosu na IUCN Crvenu listu ugroženih vrsta. Nalazi se na spisku Direktive o staništima, spisku Bernske i Bonske konvencije. U Crnoj Gori je zaštićena prema Rješenju o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta (Sl.list RCG br. 76/06).

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:23h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:20h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:16h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 17:03h

Skip to content