Nakon EU i Eskobar stao u odbranu Lajčaka: Ne vidim dokaze da radi za Srbiju

Radio Titograd

22.09.2023, 12:01h

2 min

Foto:Tviter

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar se oglasio povodom optužbi Kosova na račun izaslanika Evropske unije za dijalog Kosovo – Srbija, i bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka za pristranost Srbiji.

U intervjuu za Radio Slobodna Europa, Eskobar je izrazio zabrinutost zbog kosovskih kritika Lajčaka.

Eskobar je izjavio da nema alternative osim dijaloga.

“Dakle, važno je za obje strane nastaviti se držati dijaloga. Sad, siguran sam da ste vidjeli izjavu Borelja. Zaista pozivamo kosovsku stranu da bude konstruktivnija. I, moram reći da sam malo zabrinut zbog poruka koje dolaze iz Prištine. Radio sam s posebnim predstavnikom Evropske unije (Miroslav Lajčak). Ne vidim dokaze pristranosti. Ne vidim nikakve dokaze o tajnom dogovoru u radu na unapređenju interesa Srbije u ovome”, rekao je Eskobar.

Upitan postoji li mogućnost da se zbog nesprovođenja sporazuma Kosovo i Srbija suoče s dodatnim mjerama, Eskobar je rekao da bi ih radije nazvao “posljedicama”.

“Ono što mi pokušavamo učiniti, ono što EU pokušava učiniti je stvoriti uslove za normalizaciju i, takođe, za usklađivanje za integraciju u Evropsku uniju u isto vrijeme. Stoga mislim da je odgovor da obje strane udvostruče svoje napore”, dodao je Eskobar.

Što se tiče Kosova, rekao je da može doći do nezalaganja EU za integraciju Kosova.

“Ne bih rekao mjere. Rekao bih posljedice. Sada vam kažem da su posljedice s kojima se Kosovo suočava da ako odbiju sarađivati ​​s Evropskom unijom, Evropska unija se neće obvezati na dodatnu pomoć i dodatne mjere za integraciju. Gledajte, mislim da ove mjere imaju uticaja na Kosovo i na privredu Kosova. Nadam se da barem bilateralno, Sjedinjene Američke Države mogu sarađivati ​​s Kosovom kako bi pronašli način za ukidanje tih mjera 2024. Dakle, nastavićemo raditi s Kosovom kako bismo ga približili Evropskoj uniji. No, voljeli bismo vidjeti i političku volju i kretanje u tom smjeru”, rekao je Eskobar.

Prema njegovim riječima, mjere nemaju rokove jer je ponovio da Zajednica opština sa srpskom većinom ne bi trebala stvarati probleme unutar Kosova i da bi trebala biti u skladu s Ustavom.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:43h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:04h

Skip to content