Nakon deblokade Ustavnog suda, konačni rezultati u Podgorici mogući do kraja nedjelje

Radio Titograd

28.02.2023, 15:15h

2 min

Ukoliko Ustavni sud odbije sve prigovore odnosno ustavne žalbe dostavljene na tok izbornog dana 23. oktobra prošle godine, kada se osam lista takmičilo za odborničke mandate u lokalnom parlamentu, konačni rezultati izbora u Podgorici mogu biti utvrđeni do kraja nedjelje. Prema procjenama to bi mogao biti petak veče. Na tok izbornog dana Ustavnom sudu je stiglo 17 ustavnih žalbi, a krajem novembra prošle godine jedan od podnosilaca je odustao od prigovora.

Ustavni sud profunkcionisao je juče nakon izbora troje sudija. Iz ove institucije objašnjavaju koji je zakonski rok da postupe po žalbama koje su im dostavljene.

– Sudije Ustavnog suda postaju sudije od momenta polaganja zakletve. To znači da su već sjutradan na poslu. Ustavni sud šalje Državnoj izbornoj komisiji zahtjev da nam dostavi svu dokumentaciju kako bi mi odlučili po ustavnoj žalbi i oni imaju rok od 24 sata da to urade. Izborni proces je strogo formalan, ne možemo da se oslonimo samo na to što je podnijela stranka, nego moramo da dobijemo originalna dokumenta od DIK-a, u zavisnosti od toga što procijeni sudija izvjestilac jer nekad tražimo glasačke listiće, nekad zapisnike sa glasanja, sve u zavisnosti od eventualne povrede na koju stranka ukazuje. Od časa kada nam stigne dokumentacija od DIK-a imamo rok od 48 sati da o tome da odlučimo – navode iz Ustavnog suda.

Suhih: Sjednica gradskog parlamenta do kraja marta

Konstitutivna sjednica podgoričkog parlamenta na kojoj će biti verifikovani mandidati novim odbornicima može se očekivati do kraja marta, saopštio je Đorđe Suhih, predsjednik Skupštine Glavnog grada u sazivu od 2018. do 2022. godine.

–Izborom sudija Ustavnog suda stvorili su se uslovi da se situacija u Podgorici završi što prije. Mi imamo vremena da se održi konstitutivna sjednica, a od momenta njenog konstituisanja narednih mjesec dana je rok da se izabere gradonačelnik. Ukoliko se u tom roku ne izabere gradonačelnik, idu novi lokalni izbori. Po statutu Glavnog grada i Zakonu o lokalnoj samoupravi za novoformiranu skupštinu je obavezujuće da u roku od mjesec dana izabere gradonačelnika – naveo je Suhih.

Nakon što Ustavni sud zatraži dokumentaciju u vezi žalbi koje se odnose na izborne sporove, Državna izborna komisija će saglasno zakonu u roku od 24 sata dostaviti potrebnu dokumentaciju, a može dostaviti i izjašnjenje, saopštio je Nikola Mugoša, predsjednik Državne izborne komisije.

– Nefunkcionalnost Ustavnog suda reflektovala se na nemogućnost okončanja izbornog procesa u pojedinim opštinama. Nakon izbora sudija Ustavnog suda stiču se uslovi da oktobarski izborni proces vezan za lokalne izbore bude zaokružen. Državna izborna komisija postupiće po odlukama Ustavnog suda koje će donijeti po izjavljenim žalbama – naveo je Mugoša.

Sekretar Izborne komisije Glavnog grada Vladimir Vujović očekuje da Ustavni sud u roku od 48 sati odličiti po ustavnim žalbama.

– Kada Ustavni sud odluči po žalbama onda obavještava Izbornu komisiju Glavnog grada koja bi trebalo odmah da zakaže sjednicu jer su svi rokovi istekli. Nema više novih rokova. Oni su bili 15 dana od dana održavanja izbora, a pošto nije bilo Ustavnog suda sada to treba uraditi odmah. Žalbe koje su podnijete Ustavnom sudu su bespredmetne, one su bile formalni izgovor da se desi ovo što se desilo, a to je da poražena vlast ostane na mjestu gdje jeste – naveo je Vujović.

Vujović misli da Ustavni sud treba da konstatuje da su istekli svi rokovi i da se moraju utvrditi konačni rezultati.

–Rok od 48 sati je krajnji rok u kojem Ustavni sud treba da se izjasni po prigovorima – poručuje Vujović.

On očekuje da će predsjednik Skupštine Glavnog grada što prije zakazati konstitutivnu sjednicu kako bi se verifikovali mandati novim odbornicima i konstituisala vlast.

Izvor:Dan

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

28.03.2023. u 09:45h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 09:41h

Sport, top2

28.03.2023. u 09:05h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 09:00h

Skip to content