Najpogodnije lokacije za pokretanje biznisa – Amerika nije na prvom mjestu

Radio Titograd

05.04.2024, 06:16h

2 min

Foto:Pixabay

 

Singapur, Danska i SAD su najbolja mjesta na svijetu za poslovanje, pokazuje istraživanje o rangiranju poslovnog okruženja Economist Intelligence Unit.

Singapur je i dalje najbolja geografska lokacija na svijetu za poslovanje, kao što je to bio slučaj u posljednjih 16 godina – rekao je za CNBC Prianti Roj, menadžer prognoze za zemlju i evropski analitičar EIU-a.

Faktori koji su ustoličili ovu državu kao vodeću poslovnu destinaciju su njena politička stabilnost i fokus vlade na pomaganju domaćim kompanijama privatnog sektora da se tehnološki unaprijede, rekao je on.

EIU-ov rang procjenjuje atraktivnost poslovanja u 82 zemlje i teritorije, a mjeri se na osnovu indikatora kao što su inflacija, troškovi života, ekonomski rast i fiskalna politika.

Mjerač takođe nudi uvid u to koje su ekonomije bolje pozicionirane za rast od drugih, i efikasan način da se identifikuje gdje bi uskoro mogao doći porast investicione potrošnje, rekli su analitičari EIU-a.

Lista top deset ekonomija za biznis:
Singapur
Danska
SAD
Nemačka
Švajcarska
Kanada
Švedska
Novi Zeland
Hong Kong
Finska
Iza Singapura su Danska i SAD, koje su zauzele drugo i treće mjesto. Danska, sa svojim ‘čvrstim makroekonomskim osnovama’ i visokokvalitetnom transportnom i digitalnom infrastrukturom, predstavlja jednu od najatraktivnijih poslovnih lokacija na svijetu, rekao je Roj.

Tržišne prilike će ostati povoljne u SAD, posebno uz nekoliko ograničenja za spoljnu trgovinu i ulaganja u SAD.

Izvještaj pokazuje da će Singapur, Danska i SAD imati najbolje poslovno okruženje u narednih pet godina .

Njemačka i Švajcarska su zauzele četvrto i peto mjesto, dok Kanada, Švedska, Novi Zeland, Hong Kong i Finska čine ostatak od deset najboljih mjesta na svijetu za poslovanje.

Zemlje koje najviše napreduju
Neki značajni ‘veliki popravljači’ koji su postigli dobre rezultate u indeksu su zemlje poput Grčke, Katara i Indije.

Grčka je zabilježila najveće poboljšanje u poslovnoj klimi u indeksu EIU-a zbog reformi koje je sprovela vlada pro-biznis, pokazuje izvještaj.

Reforme slobodnog tržišta koje je obećao argentinski predsjednik Havijer Milei, a koje imaju za cilj da podstaknu privatna preduzeća i privuku strane investicije, dovele su do naglog poboljšanja rangiranja zemlje do drugog najpoboljšanog poslovnog okruženja.

– Indija je jedino tržište jedne zemlje koje nudi potencijal koji se može uporediti sa onim u Kini – navodi se u izvještaju, dodajući da mladi demografski profil zemlje dobro sluti njenoj radnoj snazi i budućoj potražnji.

Indija je zauzela treće mjesto na listi najnaprednijih poslovnih okruženja, prenosi BIZLife.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content