Na ultrazvuk dojki čeka se više od pola godine, a poziva se na preventivne preglede

Radio Titograd

15.02.2024, 07:47h

2 min

Foto:RTCG

 

Prevencija može da spasi život. To se često čuje od ljekara, ali i od ljudi koji su dobili najteže bitke… Pitanje je li zdravstvene vlasti obezbjeđuje da pravovremeno ostvarimo zdravstvene usluge? Iskustva građana govore da ne rade dovoljno jer se samo na utrazvuk dojki u Domu zdravlja Podgorica čeka više od pola godine. Građani su na taj način primorani da kod privatnika plaćaju preglede, a najjeftiniji pregled košta 40 eura, piše Portal RTCG.

Termina nema ni za specijalističke preglede u Kliničkom centru Crne Gore o čemu mediji svakodnevno izvještavaju. I dalje se najviše čeka na pregled kod endokrinologa, gastroenterologa, pulmologa, reumatologa, hematologa…

Portalu RTCG se obratila čitateljka koja kaže da je od oktobra u nekoliko navrata pokušala da zakaže ultrazvuk dojki, ali da od izabranog ljekara uvijek dobija isti odgovor – nema termina.

“Išla sam u oktobru, mjesecu borbe protiv raka, termina nema. Pomislila sam u redu, možda su žene počele masovnije da se javljaju zbog kampanja. Sačekala sam decembar, opet ništa. U januaru i februaru sam dobila isti odgovor. Zaista sam bila bijesna, jer nemam novca da platim privatno pregled ali ne želim da poslije bilo ko kaže nešto o prevenciji jer nam prevencija očigledno nije prioritet ako ne uspijevamo pravovremeno da obezbijedimo termine kod ljekara”, rekla je čitateljka čije je ime poznato redakciji.

Iz Doma zdravlja Podgorica nijesu precizirali koliko se tačno čeka na ultrazvuk dojki ali su kazali da je zlatni standard za otkrivanje karcinoma dojki mamografija te da pacijentkinje na ovaj pregled čekaju oko mjesec.

“Ultrazvučni pregled dojki u Centru za RTG i UZ dijagnostiku se nesmetano odvija. Ozbiljniji kvar na UZ aparatu nije bio prijavljen u skorije vrijeme. Po mjesečnom planu rada predviđene su četiri ambulante za UZ pregled dojki nedeljno, uzimajući naše kadrovske resurse to je maksimum što možemo izdvojiti za ultrazvučni pregled dojki, s tim da imamo dopunske ambulante za pacijentkinje po prioritetu – onkološke pacijente”, kazali su Portalu RTCG iz Doma zdravlja Podgorica.

Problem je što su često aparati u kvaru, pa tako mamograf u KCCG nije radio tokom decembra, a bilo je i onkoloških pacijenatkinja koje ni tokom januara nijesu našle termin za kontrolni pregled, jer su svi termini odmah bili popunjeni.

Iz KCCG više puta su saopštavali da termina nema jer se pacijenti ne pojavljuju u zakazano vrijeme. Možda su odustali jer predugo čekaju na pregled i u međuvremenu su otišli u neku od privatnih ordinacija kojih je u državi sve više. Neki, sa druge strane, možda i nijesu dočekali pregled.

Činjenica je da se na sve zdravstvene usluge dugo čeka, a pred novim ministrom zdravlja, Vojislavom Šimunom je da konačno uradi nešto po ovom pitanju.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content