Na ovom mjestu u kuhinji nije pametno ostavljati ulje, a većina ga baš tamo drži

Radio Titograd

17.04.2024, 07:00h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Većina nas u kuhinji ima razna ulja, od suncokretovog i maslinovog ili kokosovog do ulja avokada… Iako su izvrsni izvori zdravih masnoća i antioksidansa, način skladištenja može biti ključan za očuvanje kvaliteta i nutritivnih svojstava ulja. Zašto onda često pravimo osnovne greške u njihovom skladištenju?

Temperatura može oštetiti ulje
Mnogi od nas misle da je najbolje mjesto za skladištenje ulja u blizini ploče za kuvanje. No, ulje koje je stalno izloženo toplini može brzo izgubiti kvalitet. Idealna temperatura za skladištenje ulja ne smije prelaziti 20°C. Ovo je pravilo posebno važno za ulja s nižom tačkom dimljenja, poput maslinovog, piše Krstarica.

Uticaj svjetlosti na kvalitet ulja
Hladno prešana ulja, popularna zbog svojih hranjivih svojstava, posebno su osjetljiva na svjetlost. Svjetlost može užeći ulje, što znači gubitak ukusa i hranjivih svojstava. Stoga je preporučljivo čuvati ga u tamnim staklenim ili keramičkim posudama. Ako ste ikad posjetili područja specijalizovana za proizvodnju ulja, možda ste primijetili da ih čuvaju u posebnim kovčezima koji ih štite od svjetlosti.

Vazduh nije prijatelj
Osim na svjetlost i toplinu, ulje je osjetljivo i na zrak. Kiseonik može izazvati oksidaciju, što uzrokuje brže sagorjevanje ulja. Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama. Čvrsto zatvorite čep nakon svake upotrebe kako ulje ne bi došlo u kontakt s kiseonikom.

Još savjeta za čuvanje ulja u kuhinji
Takođe je dobra ideja uzeti u obzir vrstu ulja koje koristite. Dok se neka ulja, poput kokosovog, bez problema mogu čuvati na sobnoj temperaturi, druga, poput lanenog ulja, bolje je držati u hladnjaku kako bi im se produžio rok trajanja.

Pravilno skladištenje ulja za kuvanje može im produžiti vijek trajanja. Osim toga, sačuvaćete hranjive sastojke. Iako ih je zgodno ostaviti pokraj šporeta ili u prozirnim bocama, razmislite o dugoročnom očuvanju kvaliteta.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content