MVP: Žalimo što je Anušić otkazao susret, spomen-ploča u Morinju treba da postoji

Radio Titograd

15.01.2024, 17:31h

2 min

– Ministarstvo vanjskih poslova žali zbog otkazivanja susreta od strane ministra odbrane Republike Hrvatske Ivana Anušića, zemlje koja je naš susjed, ali i prijatelj i saveznik, sa ministrom odbrane Crne Gore – saopšteno je iz tog resora.

Ukazuju da je temeljno opredjeljenje vanjske politike Crne Gore njegovanje dobrosusjedskih odnosa i spremnost na otvoren i iskren dijalog o međudržavnim pitanjima.

“Uvjereni smo da je to okvir u kojem možemo razmjenjivati argumente i razgovarati o svim neriješenim pitanjima, uključujući i ona oko kojih imamo različite pozicije. Spremnost za rješavanje svih pitanja u duhu prijateljskih odnosa i NATO savezništva potvrđena je u razgovorima dva ministra vanjskih poslova tokom nedavne, zvanične posjete MVP Crne Gore Filipa Ivanovića Hrvatskoj, kao i tokom boravka MVP Hrvatske Gordana Grlića Radmana u Crnoj Gori, povodom obilježavanja Dana hrvatskog naroda”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da postoji obostrani interes za trajno rješavanje otvorenih pitanja, prvenstveno bilateralnim putem, kroz pregovore, ili ukoliko se bilateralnim dijalogom ne dođe do rješenja, posredstvom nekog od uobičajenih međunarodnih instrumenata za prevazilaženje ovakvih i sličnih izazova.

“Na toj liniji, pozdravljamo i jučerašnju izjavu ministra Grlića Radmana koji je potvrdio takav pristup definisanju rješenja prihvatljivih za obje strane.

Podsjećamo, takođe, da je, tokom posjete Hrvatskoj, bilo riječi i o pitanju Prevlake, uz saglasnost da se obje strane dodatno aktiviraju, u cilju pronalaženja obostrano prihvatljivog rješenja. S tim u vezi, očekuje se da se uskoro formira nova međuresorska Komisija koja će se, između ostalog, baviti pokretanjem bilateralnih razgovora o ovom pitanju”, dodali su.

U vezi sa spomen obilježjem u Morinju, više puta smo ukazivali da spomen-ploča treba da postoji, poručuju iz MVP-a.

– Razlog, još uvijek, neriješenog statusa su procedure za njeno postavljanje, kojima se bave nadležne institucije. Intencija Ministarstva vanjskih poslova, o kojoj otvoreno razgovaramo sa hrvatskom stranom, jeste da se založi za postojanje spomen-ploče u Morinju, uz puno poštovanje zakonskih procedura i uz prethodni dogovor i saglasnost dviju strana. Kontakti i susreti zvaničnika dvije zemlje na visokom nivou su redovni, dobri i intenzivni – piše u saopštenju.

U tom kontekstu, smatraju važnim da se uskoro sastanu i dvojica ministara odbrane, kako bi u duhu prijateljskih i savezničkih odnosa, razgovarali o svim neriješenim pitanjima.

– Crna Gora će, kao odgovorna i kredibilna članica NATO i predvodnik u procesu EU integracije u regionu, nastaviti da baštini otvoreni dijalog sa savezničkom Hrvatskom – poručuju iz MVP-a.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 16:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:58h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Skip to content