MVP: Rezolucija osuđuje zločine profašističkog režima, nema veze sa današnjom Hrvatskom

Radio Titograd

01.07.2024, 14:42h

< 1 min

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopštili su da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac dešavali pod komandom profašističkog režima NDH i da se oni nikada nijesu i ne mogu dovoditi u vezu sa današnjom Hrvatskom koja i sama osuđuje ove zločine.

“Ministarstvo vanjskih poslova izražava žaljenje što Republika Hrvatska namjeru Crne Gore da se i ovom Rezolucijom, između ostalog, osude zločini na tlu bivše Jugoslavije, izrazi pijetet prema žrtvama svih zločina i poštovanje prema njihovim porodicama doživljava kao atak na dobrosusjedske odnose dvije države”, navode iz resora Filipa Ivanovića.

Ističu da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac dešavali pod komandom profašističkog režima NDH.

“I da se oni nikada nijesu i ne mogu dovoditi u vezu sa današnjom Hrvatskom koja i sama osuđuje ove zločine, njeguje kulturu sjećanja za sve žrtve logora Jasenovac i promoviše politiku pomirenja”, saopštili su iz MVP.

Poručuju i da su na vanjskopolitičkom planu prioriteti Crne Gore dobrosusjedski odnosi i punopravno članstvo u EU, kao i da smo iskreno zahvalni Republici Hrvatskoj na nespornoj i dragocjenoj podršci u svim integracionim procesima Crne Gore.

“Crna Gora je posvećena daljem razvijanju prijateljskih, otvorenih i savezničkih odnosa sa Republikom Hrvatskom, te želi da u dobroj vjeri nastavi da rješava sva bilateralna pitanja od posebnog interesa. Ministarstvo i ovim putem ponavlja više puta izrečen poziv na formiranje komisije koja bi se time bavila”, zaključuju u saopštenju.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 11:10h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:25h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:20h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 08:10h

Skip to content