Muzej u Švajcarskoj povlači pet slika zbog sumnje da su ih opljačkali nacisti

Radio Titograd

17.06.2024, 05:42h

2 min

Foto:Pixabay

 

Jedan od vodećih švajcarskih muzeja, Kunsthaus u Cirihu, saopštio je da će povući pet slika sa jedne od svojih izložbi, dok ne bude završena istraga o tome da li su ih nacisti ukrali od njihovih vlasnika.

Među slikama koje se povlače sa izložbe su i djela nekih od najpriznatijih svjetskih umjetnika, uključujući Kloda Monea i Vinsenta van Goga, prenosi BBC.

Dugo su postojale sumnje o porijeklu djela iz kolekcije Emila Burlea, nazvanoj po trgovcu oružjem, rođenom u Njemačkoj, koji se obogatio tokom Drugog svjetskog rata praveći i prodajući oružje nacistima.

Odluka o uklanjanju slika donijeta je nakon objavljivanja novih smjernica čiji je cilj da se istraži veliki broj umjetničkih djela koja još nijesu vraćena porodicama od kojih su ukradene.

Odbor fondacije Emila Burlea je u saopštenju naveo da je „posvećen traženju pravičnog rješenja za ta djela sa pravnim nasljednicima bivših vlasnika“.

„Zbog ukupnih istorijskih okolnosti u vezi sa prodajom nekih djela, Fondacija je spremna da ponudi finansijski doprinos zaostavštini Maksa Silberberga, čija je sudbina bila tragična“, navodi se u saopštenju.

Silberberg je bio njemački jevrejski industrijalac čiju su veliku umjetničku kolekciju nacisti prodali na prisilnim aukcijama. Smatra se da je ubijen u nacističkom logoru smrti Aušvic.

„Noje Ciriher cajting“ piše je vođena debata o tome da li je Silberberg bio primoran da proda svoja djela, ili je to učinio svojevoljno iz finansijskih razloga.

Više od 20 zemalja, uključujući Švajcarsku, složilo se ranije ove godine sa novim najboljim praksama američkog Stejt departmenta o tome kako rješavati slučajeve umjetničkih djela koja su opljačkali nacisti.

To je veoma važno za porodice koje žele da povrate opljačkane umjetničke predmete, jer prema švajcarskom zakonu danas se zbog zastarjelosti ne mogu podnijeti pravni zahtjevi za restituciju ili kompenzaciju za djela iz kolekcije Burle.

Specijalni savjetnik američkog državnog sekretara za pitanja Holokausta Stjuart Ajzenstat rekao je tokom objave najboljih praksi u martu da se procjenjuje da „više od 100.000 od 600.000 slika i mnogo više od milion knjiga, rukopisa i ritualnih verskih predmeta nikada nije vraćeno vlasnicima“.

Do svoje smrti 1956. godine, Burle je sakupio kolekciju od oko 600 umjetničkih djela. Veliki broj je sada u vlasništvu Fondacije Burle i izložena su u Kunsthausu, a ostala su u domovima Burleovih rođaka.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 11:10h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:28h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:25h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:20h

Skip to content