Mustafić: Safetov odlazak ogroman gubitak za bošnjačku književnost i kulturu

Radio Titograd

11.04.2024, 12:33h

< 1 min

Foto:RTCG

 

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić uputio je telegram saučešća porodici crnogorskog književnika Safeta Sijarića.

“Poštovana porodice Sijarić, dragi prijatelji, odlaskom književnika Safeta Sijarića, neumornog putnika, dobrog čovjeka, pažljivog posmatarača i beskrajno zanimljivog pripovjedača ostali smo bez pisca koji je osluškivao bilo i damare svoga naroda i pisao njegovim jezikom”, naveo je Mustafić u telegramu.

Malo je autora, prema njegovim riječima, koji su savremenom čitaocu otktili takvu riznicu jezičkog blaga kao što je to učinio Safet u svojim pripovjetkama i romanima.

“U stalnom traganju između “roda” i “doma”, od Godijeva do Sarajeva i Novog Pazara, kaligrafski precizno, a suštinski duboko ispisao je opus autentične književnosti za trajnu baštinu bošnjačkog naroda i našeg jezika, koji će tek čitati, istraživati i značenjski otkrivati buduće generacije”. Samo teme refleksija okrutnosti i nježnosti u običajnom moralu, iz njegove proze može biti izvorište za višedisciplinarne studije”, dodao je Mustafić.

On navodi da Safetov odlazak je ogroman gubitak za porodicu, prijatelje i sve ljude koji su ga makar jednom sreli, posebno za bošnjačku književnost i kulturu uopšte.

“Ali njegovo djelo obavezuje na ponos i trajno sjećanje. Molimo Uzvišenog Boga da mu podari dženetske bašče, a porodici i prijateljima sabur i selamet. Primite izraze najdubljeg suosjećanja”, poručio je Mustafić.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 08:53h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 08:48h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 07:15h

Skip to content