Muk: Javni poziv, pa izbor v.d. Vrhovnog državnog tužioca

Radio Titograd

15.01.2022, 09:29h

< 1 min

Foto:SRDJAN BOLJEVIC/DAN

Izbor vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) trebalo bi sprovesti nakon javnog poziva, kazao je član Tužilačkog savjeta (TS) Stevo Muk, navodeći da bi to obezbjedilo transparentnost postupka.

Na konstitutivnoj sjednici TS-a 24. januara trebalo bi da prestane v.d. stanje trenutnom VDT-u i da se izabere novi.

Muk je za Televiziju Crne Gore ocijenio da je norma u Zakonu o državnom tužilaštvu nedorečena.

On je rekao da Zakon ne propisuje detaljniju proceduru i način na koji će TS izabrati prvog čovjeka Vrhovnog državnog tužilaštva, prenosi Portal RTCG.

Muk je naveo da bi trebalo da se popuni pravna praznina, praksom ili izmjenom Poslovnika.

– Kako bismo omogućili da se raspiše javni poziv za sve zainteresovane, koji bi u kratkom roku dostavili prijave i biografije, kako bi se upoznali sa njihovim radnim iskustvom – rekao je Muk.

On je naveo da je to način da se obezbijedi minimum transparentnosti i ohrabri konkurencija među svim zainteresovanim kandidatima.

– Ja vjerujem da je to način na koji možemo da pribavimo vjerodostojnost u tom procesu i da na neki način i zaštitimo taj proces od svih mogućih sijenki politike i drugih moći i uticaja – poručio je Muk.

Komentarišući navode određenih medija “da politika miješa prste u izbor VDT-a i da se oko njegovog izbora dogovaraju političari”, on je poručio da samo članovi TS mogu odlučivati o tome.

– Ja vjerujem da će tako i biti, ne znam za druge, znam samo za sebe, nemam nikakvu komunikaciju sa ljudima iz svijeta politike i ne bi bilo dobro, ne da utiču, nego da se uopšte takva percepcija pojavljuje u javnosti – kazao je Muk.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:11h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:08h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:03h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 22:57h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 21:04h

Skip to content