Mujović: Termoelektrana Pljevlja jedan od dva najveća balasta Crne Gore

Radio Titograd

13.05.2024, 13:12h

2 min

Crna Gora ima potencijal vode, vjetra i sunca i u naredne dvije godine će implementirati 200 megavata električne energije iz novih izvora, rekao je minsitar energetike i rudarstva prof dr Saša Mujović uoči otvaranja Beogradskog energetskog foruma 2024. koji se odražava danas i sjutra u Beogradu i na na kojem će vodeći energetski stručnjaci govoriti o najaktulenijim temama u sektoru energetike u regionu Jugoistočne Evrope.

Mujović je podsjetio da zemlje u regionu imaju iste ciljeve, interese i obaveze prema Evropskoj uniji i da bi trebalo da sarađuju, uče iz iskustva drugih i zajednički nastupaju i prema Energetskoj zajednici i evropskim partnerima kako bi dobili pomoć. On je istakao da Vlada Crne Gore, ali i vlade drugih zemalja, nisu kadre da u potpunosti sprovedu proces energetske tranzicije.

“Potrebna je podrška evropskih partnera”, naglasio je ministar Mujović.

Dodaje da je termoelektrana Pljevlja jedan od dva najveća balasta Crne Gore.

“Glavni zadatak Crne Gore je da smanji emitovanje CO2 i ostalih gasova sa efektom staklene bašte, kao i da poveća proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što je dio našeg nacionalnog energetskog plana. TE Pljevlja je problem jer je to naš najvažniji energetski resurs, izvor. Ostati bez 40 odsto električne energije sve je samo nije lako, međutim, moramo da radimo u tom pravcu i imamo obavezu da nađemo adekvatnu supstituciju”, rekao je ministar Mujović i dodao da je drugi balast i problem korišćenje uglja za potrebe grijanja.

Ministar Mujović je podsjetio da se radi na ekološkoj rekonstrukciji TE, koja će biti okončana tokom 2025. godine, te da će tada biti znatno povoljnija situacija i prihvatljiviji nivo emisije štetnih gasova.

Međutim, kako ističe, problem je kako “natjerati” stanovništvo da odustane od korišćenja uglja za potrebe grijanja, budući da građani, posebno na sjeveru Crne Gore, smatraju da bez drveta i uglja nema kvalitetnog grijanja.

Zato je, kako navodi, potrebno stimulisati mjere energetske efikasnosti koja je ogromna šansa i prilika.

Ministar je istakao da je pokrenut specijalni program namjenjen poboljšanju energetske efikasnosti, prije svega želeći da podstaknu veće korišćenje modernih uređaja za grijanje i hlađenje.

Na ovom dvodnevnom skupu u Beogradu govoriće se o uticaju geopolitičkih dešavanja na sektor energetike, o strategijama država regiona za energetsku tranziciju i dekarbonizaciji elektroprivreda.

Očekuje se učešće 400 učesnika iz 150 kompanija, međunarodnih organizacija i institucija iz 26 zemalja.

Izvor:

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content