Mugoša: Nastavlja se antievropsko djelovanje nelegitimne parlamentarne većine

Radio Titograd

21.03.2023, 14:34h

1 min

Potpredsjednik i poslanik SD-a Boris Mugoša je povodom jučerašnjeg ponovnog izglasavanja izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi istakao da se radi o još jednom antievropskom i antisistemskom djelovanju nelegitimne parlamentarne većine i to u raspuštenom aktuelnom sazivu Parlamenta.

– Kako navodi poslanik Socijaldemokrata, nakon što su početkom 2021. godine na brzinu usvojili antisistemske i antievropske izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima i za to dobili jasne kritike Evropske komisije u dva njena uzastopna Izvještaja, gdje je ukazano da su navedene izmjene donijete bez adekvatnog konsultovanja i obezbjeđivanja usklađivanja sa pravnom tekovinom EU, pa opet i u poslednjem Izvještaju, gdje se eksplicitno navodi: “Smanjeni zahtjevi uvedeni ovim izmjenama su izvor stalne zabrinutosti u pogledu zapošljavanja na osnovu zasluga, kompetencije i nezavisnosti državnih službenika. Štaviše, nacrt izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi bi na sličan način smanjio takve zahtjeve na lokalnom nivou”, poslanici od prije pet dana raspuštenog aktuelnog saziva Skupštine su opet pribjegli istom receptu” – navodi Mugoša.

Mugoša naime ukazuje da su poslanici, koji su i predlagači navedenih izmjena zakona, ponovo izglasali normativna rješenja uz jasno ignorisanje mišljenja Evropske komisije i civilnog sektora, iako znaju da su navedeni zakoni dio jednog od ključnih poglavlja (klastera) na putu pristupanja Crne Gore EU.

– To što su po ko zna koji put izigrali jasna upozorenja i preporuke od strane EU, sugestije i argumentovana mišljenja civilnog sektora govori o tome da je očigledno evropska profilacija kod određenih partija samo na retoričkoj ravni i da nažalost svojim djelovanjem svjesno doprinose udaljavanju Crne Gore od EU – istakao je Mugoša.

Činjenica da se ovakva zakonska rješenja donose u Skupštini i to u trenutku kad je raspušten saziv Parnlamenta, kao i očigledna nesaglasnost određenih usvojenih rješenja sa pravnim sistemom Crne Gore su samo još jedna potvrda neophodnosti promjene aktuelne vlasti na vanrednim parlamentarnim izborima, zaključuje potpredsjednik SD-a.

Podijeli na:

Magazin, top2

01.06.2023. u 17:28h

Titogradske vijesti, top1

01.06.2023. u 16:52h

Titogradske vijesti, top2

01.06.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

01.06.2023. u 13:44h

Skip to content