Mrvaljević: Podnešena krivična prijava zbog sumnje za zloupotrebe i koruptivne radnje prilikom izdavanja licenci

Radio Titograd

15.11.2022, 07:24h

2 min

Podnesena krivična prijava protiv NN lica u Prosvjeti i MUP-s, Montera LTD (Centru za edukaciju i obrazovanje odraslih) i Policijske akademije po pitanju osnovane sumnje za zloupotrebe i koruptivne radnje prilikom izdavanja licenci za izvođenje više različitih obuka, saopštio je Nebojša Mrvaljević, izvršni direktor Foruma slobodnih građana „Luča“.

“Nevladino udruženje Forum slobodnih građana „Luča“ je, kao što je i najavilo, podnijelo Krivičnu prijavu protiv NN lica u Prosvjeti i MUP-s, Montera LTD (Crnogorskom centru za edukaciju i obrazovanje odraslih) i Policijskoj akademiji po pitanju osnovane sumnje za zloupotrebe i koruptivne radnje prilikom izdavanja licenci Crnogorskom centru za edukaciju i obrazovanje odraslih za izvođenje obuka po obrazovnim programima: Koordinator kritične infrastrukture, Zaštite imovine i lica za zanimanja čuvar, zaštitar, zaštitar tehničar i tjelohranitelj, Menadžer u bezbjednosti”, naveo je u saopštenju.

Posle sprovedenih aktivnosti, prijave prosvjetnoj inspekciji, podnošenja zahtjeva MUP-a za slobodan pristup informacijama u odnosu na koji, kako je kazao, niko nije odgovorio, a nakon toga obraćanja Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, i posle više od dva mjeseca svi napori Foruma slobodnih građana „Luča“ da dođe do potrebnih informacija nijesu urodili plodom.

“Od prosvjetne inspekcije i izvjesne inspektorke MM dobili smo obavještenje da ide na odmor, pa će se tek posle toga, navodno, baviti svojim poslom, njene aktivnosti u ovom i još nekim slučajevima pratićemo sa posebnom pažnjom”, istakao je on.

U odnosu na sprovedene aktivnosti i želju da se “kroz institucije sistema riješi problem, utvrde odgovorni i spriječi dalja zloupotreba, a pored toga i iskazanu očiglednu nespremnost inspekcijskih organa kao i odgovornih u Ministarstvu prosvjete i MUP- a za rješavanje problema, nevladino udruženje Forum slobodnih građana „Luča“ je dana 14.11.2022. god. nadležnom tužilaštvu podnijelo krivičnu prijavu”.

“Podsjećanja radi, Ministarstvo prosvjete je izdalo licence za sprovođenje navedenih obuka Centru za edukaciju i učenje odraslih (Montera LTD) na osnovu ugovora koji je ovaj pravni subjekt sklopio sa Policijskom akademijom radi korišćenja resursa Akademije u procesu licenciranja. U čitavom postupku Akademija koja je takođe aplicirala za licencu za izvođenje obuke po programu “Koordinator kritične infrastrukture” je ostala bez licence dok je licencu dobio Crnogorski centar za edukaciju i obrazovanje odraslih koji je licencu stekao na osnovu resursa sa kojima raspolaže Policijska akademija, čime je omogućen i apsolutni monopol za izvođenje ovih obuka CC za E i UO. Po našim saznanjima inicijativa za ovaj prljav posao je potekla od MUP-a koji je takođe sa Monterom LTD sklopio ugovor o međusobnoj saradnji dok je u njemu bio državni sekretar a istovremeno i predsjednik Upravnog odbora Policijske akademije gospodin Zoran Miljanić. Proces licenciranja je odrađen u Ministarstvu prosvjete od strane komisije od tri člana na čijem je čelu bio član Upravnog odbora Akademije Ćazim Fetahović”, naglasio je Mrvaljević.

Ovo je, istakao je on, prva u nizu krivičnih prijava koje će Forum slobodnih građana „Luča“ podnijeti u odnosu na informacije koje je podijelila sa građanima.

“Postoje sumnje u ozbiljne zloupotrebe procesa regrutacije i selekcije na Policijskoj akademiji u 2022. godine koja će takođe biti u fokusu našeg budućeg djelovanja, prije svega se misli na protivzakonit angažman psihološkinje M.B. od strane V.D. direktora Policijske akademije Vladimira Stanišića, čime je čitav proces obesmišljen i stavljen pod ozbiljnu sumnju. Takođe
postoje i naznake za protivzakonit prijem većeg broja kandidata za ovu godinu, od broja kandidata predviđenih konkursom, što bi bilo u suprotnosti sa važećim Pravilnikom za upis kandidata na Policijskoj akademiji, pa u koliko se to desi krivične prijave će biti podnesene protiv svih lica koja su na posredan ili neposredan način učestvovala u ovim aktivnostima”, zaključio je Mrvaljević.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.11.2022. u 05:43h

Titogradske vijesti, top2

29.11.2022. u 05:40h

Titogradske vijesti, top2

29.11.2022. u 05:37h

Titogradske vijesti, top2

29.11.2022. u 05:24h

Skip to content