MP: Ako je tužilaštvo utvrdilo da švajcarski račun pripada Maroviću, moglo ga je oduzeti

Radio Titograd

26.02.2023, 15:30h

2 min

Foto:RTCG

Ministarstvo pravde je saopštilo da je NVO MANS i juče pokušao da odbmane javnost tumačenjem Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

– Zbog javnosti ipak želimo istaći da čak i prema važećem Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, ukoliko je tačno da je Državno tužilaštvo Crne Gore utvrdilo da navedeni iznos i tajni švajcarski račun pripada Svetozaru Maroviću, tužilaštvo je moglo oduzeti predmetni novac u okviru postupka trajnog oduzimanja imovinske koristi koji je sproveden, a u kojem je trajno oduzeta druga imovina Svetozara Marovića. Za ovu mogućnost nije postojao uslov, odnosno važeći zakon nema takvo ograničenje, kao ni predložene izmjene, da se predmetni novac poveže sa bilo kojim krivičnim djelom- navode iz Ministarstva.

Poručuju: “Naime, Svetozar Marović je pravosnažno osuđen, na osnovu čega je i sproveden postupak trajnog oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, pa je i predmetni iznos sa tajnog švajcarskog računa mogao biti oduzet, a zašto nije, odgovori se moraju potražiti od institucije koja je vodila predmetni postupak”.

– Svaki zakon je dobar onoliko koliko se dobro i primjenjuje u praksi, pa se eventualni nedostaci i propusti u primjeni važećeg zakona ne mogu pripisati novim rješenjima u Predlogu izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, koji je i nastao sa ciljem dodatnog snaženja postojećih pravnih odredaba.

Predlogom Zakona se upravo stvaraju mogućnosti bržeg i efektnijeg oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću kroz procedure koje olakšavaju oduzimanje imovinske koristi, prebacujući teret dokazivanja na lice čija se imovina preispituje da dokaže zakonitost sticanja iste- navode reagovanjem.

Ističu da u kolikoj mjeri će se otkriti i oduzeti imovinska korist stečena kriminalnom djelatnošću, zavisiće od institucija koje će primjenjivati odredbe zakona i njihovih kapacitet.

– A to će svakako cijeniti vrijeme i dalji postupci a ne oni koji zloupotrebom procesnih ovlašćenja kroz besmislene i bespotrebne usmene rasprave pred Upravnim sudom u postupcima zbog ćutanja administracije uzimaju milione eura. Žao nam je što to moramo iznova ponavljati, ali ponavljaćemo dok god u NVO MANS ne shvate da su miloni eura koji oni uzimaju zloupotrebom procesnih prava, za nas skoro jednaki kao kad neko te isti milione uzima od građana kriminalnom djelatnošću- zaključuju reagovanjem.

Izvor:Dan

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content