Mont Everest nije najviša planina na svijetu

Radio Titograd

05.03.2024, 05:58h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Tim sa okeanološkog instituta Šmit otkrio je i mapirao kvartet džinovskih podmorskih planina koje se nalaze 460 do 600 kilometara od obale Perua i Čilea u istočnom Tihom okeanu, prenosi Space.com.

Planine su pronađene zahvaljujući prvobitno otkrivenim “gravitacionim anomalijama”. Najviša od njih uzdiže se oko 2,6 kilometara iznad morskog dna, što znači da je tri puta viša od najviše zgrade na svijetu. Preostala tri vrha su takođe impresivna po svojoj veličini. Njihove visine su 1.591, 1.644 i 1.873 metara, a nalaze se bliže Peruu nego Čileu. Ali ispostavilo se da je najviša planina “čileanska”.

Naučnici takođe procjenjuju da najviša od ovih podmorskih planina pokriva površinu od oko 450 kvadratnih kilometara, odnosno da je otprilike iste veličine kao grad Nju Orleans u Sjedinjenim Državama.

Studija je pokazala da su četiri pronađena vrha ugašeni vulkani. Toliko su masivni da stvaraju suptilne varijacije u visini površine okeana. To su takozvane gravitacione anomalije koje su otkrili naučnici.

Inače, prema okeanografskoj instituciji Voods Hole, najveća podmorska planina na svijetu je uspavani vulkan Mauna Kea na Havajima. Izdiže se 4.205 metara iznad mora, ali mu osnova leži na morskom dnu. Uzimajući u obzir podvodni dio, visina ovog vulkana se procjenjuje na 10.211 metara što je čini najvišom planinom na svijetu.

Znači, ne treba govoriti da je najviša planina na svijetu Mont Everest jer je njegova visina 8.848 metara. Razlika je u tome što je dno planine Mont Everesta na zemlji, a Mauna Kaee u moru pa se zato uči da je Mont Everest najviša planina na svijetu.

Naučnici procjenjuju da postoji do 100.000 podmorskih planina rasutih širom svjetskih okeana, ali je samo mali dio njih istražen. Vjeruje se da se više od polovine ovih navodnih podvodnih vrhova nalazi u Tihom okeanu, prenosi ruski sajt “Dzen.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content