Monstat odgovorio ZBCG: Popisom se ne prikupljaju informacije o tome koliko pojedinci imaju kuća ili stanova

Radio Titograd

17.10.2023, 12:11h

< 1 min

Prilikom obilaska popisnog kruga za koji je zadužen, popisivač ima obavezu da popiše sve jedinice popisa definisane zakonom (lica, domaćinstva i stanove), saopšteno je iz Monstata S tim u vezi, kako dodaju u regoavnju koje je uslijedilo nakon saopštenja koalicije Za budućnost Crne Gore, prikupljaju se podaci o stanovima u kojima živi domaćinstvo, kao i o praznim stanovima.

Ako u stanu živi domaćinstvo prikuplja se odgovor na pitanje Osnov po kome domaćinstvo koristi ovaj stan. Modaliteti odgovora na ovo pitanje su:

1. Vlasnik/vlasnica stana je član/ica domaćinstva
2. Suvlasnik/suvlasnica stana je član/ica domaćinstva
3. Podstanarsko domaćinstvo
4. Stanuje u stanu roditelja, djece ili drugih rođaka
5. Ostalo

“U slučaju odgovora pod 1. Vlasnik/vlasnica stana je član/ica domaćinstva, ne prikupljaju se informacije o formalnom vlasniku stana/kuće. Na ovaj način, kao rezultat popisa dobiće se podatak o tome koliko domaćinstava živi u svom stanu, a koliko su podstanari ili žive u stanu roditelja, djece ili drugih rođaka”, navode iz Monstata.

Imajući na umu da se popisom obuhvataju i prazni stanovi tj. stanovi u kojima niko ne živi, ne postavlja se prethodno pitanje, kao ni jedno drugo kojim bi se mogao utvrditi vlasnik, napominju u saopštenju.

Popisom će se, kako ističu, utvrditi broj i karakteristike stanova u smislu njihove veličine i opremljenosti instalacijama.

Shodno navedenom, popisom se ne može dobiti odgovor na pitanje koliko ko ima stanova, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

04.12.2023. u 10:48h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:24h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:19h

Skip to content