Monstat čeka odgovore Eurostata, Vlade, Ministarstva i Uprave policije

Radio Titograd

23.10.2023, 10:13h

2 min

Foto:RTCG

Uprava za statistiku se obratila EUROSTAT-u, Vladi Crne Gore i resornom Ministarstvu finansija, pa i Upravi policije u vezi sa sprovođenjem popisa, kao i bezbjednosti popisivača. Iz MONSTAT-a su kazali da dok čekaju odgovore relevantnih međunarodnih i domaćih institucija, sprovode finalne aktivnosti za popis stanovništva, čije održavanje je planirano u periodu od 1. do 15. novembra.

„I pored opstrukcija i politizacije ovog statističkog istraživanja, Uprava postupa profesionalno i u skladu sa svojim nadležnostima i zakonom“, navodi se u saopštenju MONSATAT-a.

Uprava za statistiku uputila je zahtjev Upravi policije u vezi sa procjenom bezbjednosti rada popisivača. Tim povodom dodatno se razvijaju uputstva za njih.

„Politička kampanja koja donosi ostrašćenost kojom se najavljuje bojkot otvara i pitanje koje se odnosi na rad popisivača na terenu i neugodne situacije sa kojima se popisivači mogu susresti, što može dovesti do osipanja broja već prijavljenih kandidata za popisivače“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave za statistiku navode da je jedna od mogućih posljedica bojkota njegov uticaj na obuhvat stanovništva sa pratećim posljedicama, te će u zavisnosti od veličine bojkota definisati metod procjene nedostajućih podataka.

„Na dalji proces pripreme utiču i reakcije međunarodne zajednice poput usvajanja amandmana Evropskog parlamenta sa ukazom na potrebu odlaganja popisa do uklanjanja političkog zastoja. U vezi sa tim, Uprava za statistiku se obratila na više adresa, nacionalnih i međunarodnih: EUROSTAT-u, Vladi Crne Gore i resornom Ministarstvu finansija, čije odgovore očekujemo“, navodi se u saopštenju

Pored toga, misija Crne Gore u Briselu je dostavila dopis kojim relevantni generalni direktorati Evropske komisije ukazuju da su prilike u Crnoj Gori van ingerencija Uprave za statistiku i da je u vezi sa tim potrebno djelovanje viših instanci.
„Sa ovim dopisom upoznato je Ministarstvo finansija i Savjet statističkog sistema. Tim povodom Savjet je dao apsolutnu podršku sprovođenju popisa bez odlaganja, kao i jednoglasno odlučio da informiše Vladu Crne Gore u vezi sa dopisom iz misije iz Brisela“, kazali su iz MONSTAT-a.

Ukazuju i na određene tehničke situacije koje nisu uobičajene u dosadašnjim popisima u Crnoj Gori, iako su ih u skladu sa praksom zemalja regiona predvidjeli kao mogući scenario – nedovoljan broj prijavljenih učesnika popisa i osipanje učesnika popisa.

„I pored svega navedenog, Uprava za statistiku nastavlja aktivnosti u vezi sa popisom jer se približava terensko prikupljanje podataka, shodno zakonskoj obavezi, osim ukoliko Vlada Uredbom izmijeni period sprovođenja popisa“, navode iz Uprave.

Naglašavaju da je ova institucija otvorenija nego ikad do sada na dijalog i kompromis, ali ne kršeći Zakon o zaštiti podataka ličnosti, Zakon o zvaničnoj statistici i Zakon o popisu.

„U prilog procesu kontrole podataka popisa, Uprava za statistiku će pružiti mogućnost svim građanima, nakon unosa podataka, da provjere vjerodostojnost svojih ličnih podataka u bazi popisa“, navodi se u soapštenju-

Napominju da su, u cilju potpune transparentnosti procesa sprovođenja popisa, otvorili kontrolu procesa popisa i za političke partije, što je potrebno regulisati pravnim aktom.

„ S tim u vezi, na adresu Uprave za statistiku do sada nije stigao niti jedan zvaničan zahtjev za razmatranje potencijalnog modela kontrole od političkih i drugih subjekata“, kažu iz MONSTAT-a.

Ukazano je i da prihvataju potencijalno uvođenje modela kontrole, a koji se odnosi na uključivanje političkih subjekata u popisne komisije u skladu sa njihovim nadležnostima definisanih članom 16 Zakona o popisu, kao i na kontrole unešenih podataka, koristeći praksu iz 2011. godine.

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:37h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:35h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:30h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 07:15h

Skip to content