Moćno ulje čajevca: Osim što vam pomaže u očuvanju zdravlja ima primjenu i u domu

Radio Titograd

07.11.2023, 05:29h

2 min

Foto:Shutterstock

Vjerovatno ste hiljadu puta prošli pored ove malene bočice u radnji, a da je niste stvarno pogledali, međutim nakon što ovo pročitate, poželjećete da je odmah kupite. Ulje čajevca je prirodni proizvod koji potiče od listova Melaleuca Alternifolia, malog drveta takođe poznatog kao čajno drvo.

Aboridžini u Australiji koristili su listove čajevca da bi liječili otvorene rane, ali su ga i drobili da bi dobili telčnost koju su grijali i udisali da bi liječili kašalj. Čajevac danas doživljava veliki povratak u kozmetičku industriju: Proizvođači šampona protiv peruti, krema, dezodoransa i sapuna obećavaju ublažavanje raznih kožnih problema.

Smiruje upaljenu kožu

Ovo ulje možete koristiti kao antiinflamatorni tretman za nečistu kožu. Ima umirujući kvalitet i djeluje protiv iritacije kada imate zapaljenske procese i nečistoće na koži. To je zato što sadrži supstance koje mogu da imaju antibakterijsko, fungicidno i antiinflamatorno dejstvo. Ima široku primjenu i kod manjih posjekotina.

Efikasno ubija vaške

Ulje čajevca je veoma efikasno u borbi protiv vaški. Pomiješajte 10 kapi ulja sa neutralnim šamponom i nanesite na kosu. Ostavite ovu mešavinu da odstoji oko 10 minuta, a zatim je dobro isperite. Ponovite postupak nakon što prođe nedelju dana.

Ujedi insekata

Nanesite malo čistog ulja čajevca ili balzama na ubod insekata da biste ublažili ubod. Ovo se naročito odnosi na ujede komaraca.

Prirodni dezodorans

Pomiješajte malu količinu ulja sa svojim gelom za tuširanje i vaš znoj više neće imati neprijatan aromu već ćete mirisati svježe.

Smanjuje svrab glave i perut

Koristite nježni šampon (poput onog za bebe) sa pet kapi ulja čajevca i ublažićete svrab i smanjiti perut.

Pomaže kod zapaljenja uha

Pomiješajte kašiku mlakog maslinovog ulja sa jednom kapi ulja čajevca i ukapajte u upaljeno uvo. Lezite na drugu stranu i lagano pritisnite vatu u upaljeno uho kako ulje ne bi curilo. Ponavljajte ovo onoliko često koliko je potrebno kako biste pomogli u borbi protiv upale.

image

Moćni čajevac

shutterstock

Osim za zdravlje, ima primjenu i u domu

Univerzalno sredstvo za čišćenje – Rastvorite dvije kašike ulja čajevca s malo vode u bočici s raspršivačem i dobili ste odlično prirodno sredstvo za čišćenje za sve namjene!

Sprej protiv buba – pomiješajte malo ulja s malo vode i poprskajte ovo na okvire prozora na mjestima gdje bube izazivaju najviše problema. Bube mrze miris ulja pa ćete primijetiti da će se držati podalje.

Buđ – ako iImate buđ u domu, dodajte dvije kašike ulja čajevca u 500 ml vode. Ovo dobro promiješajte i stavite smješu u bocu s raspršivačem. Zatim poprskajte smješu na mjesta buđi u vašem domu. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim istrljajte mjesto peškirom. Odmah ćete primijetiti rezultat! Ponavljajte ovaj postupak dok sav kalup ne nestane.

Očistite četkicu za zube – nakapajte nekoliko kapi ulja direktno na četkicu za zube. Uradite ovo jednom ili dva puta nedeljno.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2,

15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:44h

07.02.2024. u 08:49h

07.02.2024. u 08:49h

Skip to content