MMF: Vještačka inteligencija uticaće na 40 odsto radnih mjesta

Radio Titograd

16.01.2024, 07:28h

< 1 min

Foto:Shutterstock

 

Vještačka inteligencija uticaće na najmanje 40 odsto radnih mjesta širom svijeta i ključno je da zemlje izgrade mreže socijalne sigurnosti kako bi ublažile uticaj na ranjive radnike, smatra čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva, piše Guardian.

Vještačka inteligencija (AI) spremna je duboko promijeniti globalnu ekonomiju, a naprednija ekonomija biće u većem riziku od poremećaja.

Analiza MMF-a kaže da je oko 60 odsto radnih mjesta u naprednim ekonomija kao što su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo izloženo vještačkoj inteligenciji i da bi pola tih poslova moglo biti pogođeno. No, tehnologija bi takođe mogla pomoći u povećanju produktivnosti.

Prema MMF-u, najsigurniji poslovi su oni s “visokom komplementarnošću” s vještačkom inteligencijom, što znači da će tehnologija pomoći njihovom radu, a bez da ih u potpunosti istisne. To uključuje poslove s visokim stepenom odgovornosti i poslove koji uključuju interakciju s ljudima, poput hirurga, advokata i sudija.

Poslovi s “niskom komplementarnošću” biće u mnogo većem riziku. Poslovi su to koji imaju veću mogućnost da ih zamijeni vještačka inteligencija, poput telemarketinga ili  uopšteno poslova koji ne uključuju potrebu ljudske intervencije.

“Izloženost poslova vještačkoj inteligenciji je 40 odsto u tržišnim ekonomijama u nastajanju, koje je MMF definisao kao države uključujući Kinu, Brazil i Indiju te 26 odsto za zemalja s niskim dohotkom, što bi moglo dovesti do povećanja nejednakosti”, napomenuli su iz MMF-a.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content