MKM: Durmitoru i Kotoru ne prijeti brisanje sa Liste svjetske baštine UNESCO-a

Radio Titograd

19.09.2023, 16:34h

2 min

Nijedno od crnogorskih zaštićenih područja nije na tzv. crvenim listama, niti im prijeti brisanje sa Liste svjetske baštine UNESCO-a, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.

“Saradnja sa UNESCO-m se odvija u skladu sa procedurom i kvalitetnom dinamikom, intenzivnom razmjenom po svim segmentima nadležnosti te organizacije.

Kada je riječ i o Kotoru i o Durmitoru, dostavljaju se redovni i periodični izvještaji, te se radi na osiguravanju zaštite u skladu sa konvencijama, standardima UNESCO i nacionalnim zakonodavstvom.

Zbog decenija zapostavljanja i loših praksi Crna Gora ima dosta toga da uradi i pruži sistemski odgovor da bi na kvalitetan način osigurala zaštitu Kotora i Durmitora, a odgovornost za taj proces moraju dijeliti vlade, lokalne samouprave i političke partije koje aktivno učestvuju u kreiranju lokalnih i nacionalnih politika”, navode u saopštenju.

Kako dodaju, ambasador Ivan Ivanišević, stalni delegat Crne Gore pri UNESCO, učestvuje na 45. zasijedanju Komiteta svjetske baštine u Rijadu.

“Crna Gora nije članica Komiteta u ovom mandatu, pa je shodno proceduri zatvorena i mogućnost za obraćanje naših predstavnika, iz tog razloga učešće crnogorskog predstavnika prevashodno je iskorišćeno za komunikaciju sa sekretarijatom Komiteta i drugim ekspertima.

Zasebno, Crna Gora je, osim saradnje po pitanju zaštićenih područja i elemenata nematerijalne baštine, posebno aktivna na promociji standarda i vrijednosti UNESCO i ostvaruje adekvatnu vidljivost i uticaj na svim poljima djelovanja. Članica smo više grupa prijateljstva u okviru UNESCO, a posebno aktivni u onoj za Ukrajinu, pa smo u više navrata imali proaktivnu ulogu i obraćanja u ime saveznika kako bi se afirmisala potreba zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa u Ukrajini, nakon agresije od strane Ruske Federacije”, navodi se u saopštenju.

Da je, kako kažu, saradnja između Crne Gore i UNESCO kvalitetna govori i činjenica da je Crnoj Gori ukazana čast da bude domaćin važne radionice o očuvanju kulturne baštine, a ovaj skup će biti održan u Kotoru krajem oktobra, a razmatra se i učešće direktora Centra svjetske baštine.

“Podsjetimo i da je Prijestonica Cetinje je, uz podršku Ministarstva kulture i medija, predala aplikaciju za članstvo u Mreži kreativnih gradova UNESCO, u oblasti dizajna i – ukoliko aplikacija bude uspješna – to bi bilo prvo članstvo neke lokalne samouprave sa Zapadnog Balkana u ovoj prestižnoj mreži”, zaključuju iz MKM.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:42h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 14:06h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 12:44h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

22.09.2023. u 11:45h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 11:40h

Skip to content