Mještani: Životom ćemo braniti Botun, nećemo dozvoliti izgradnju kolektora

Radio Titograd

08.05.2024, 07:34h

2 min

Foto: Gradski

 

Izgradnja kolektora u Botunu bi mještane tog naselja, prema njihovim tvdnjama, dovela u još goru situaciju od postojeće jer im, podsjećaju, dva bazena crvenog mulja Kobinata aluminijuma decenijama zagađuju životnu sredinu. Poslali su, kako kažu za Gradsku, jasnu poruku Vladi i Upravi Glavnog grada da će životom braniti Botun ako bude trebalo, te dodali da vjeruju premijeru Milojku Spajiću koji im je kazao da se ništa neće graditi mimo volje mještana.

Više od 17 godina mještani Botuna protive se izgradnji kolektora i svi su jednoglasni u toj odluci te dodaju da je nepravedno da pored svih dosadašnjih zagađivača koji su, tvrde, uništili mnogobrojne živote, dobiju još tri – u vidu postrojenja za preradu otpadnih voda, postrojenje za preradu mulja regionalnog karaktera i spalionicu.

“Obećano nam je da se neće graditi protiv naše volje, a što se tiče projektne dokumentacije ima i za tužioca prostora. Postoje fingirani izvještaji gdje se pominje elaborat uticaja na životnu sredinu da je predat vladi, međutim dobili smo odgovor od zaštitnika da nikad nije bio u proceduri niti se obraćao Glavni grad ili Vodovod za izgradnju takvog elaborata. Bez elaborata nema građevinske dozvole, bez građevinske dozvole nema početka radova, znači svako ko postavi kamen temelja pravi krivično djelo-divlja gradnja”, kazao je mještanin Slavko Vukčević.

Mještani Botuna su poslali jasnu poruku – životom će, ističu, braniti Botun i neće dozvoliti izgradnju kolektora.

“Branimo naša ognjišta, trovali su nas godinama sa dimom od Kombinata, piralenom pa sa sodom. Botun je izgleda postao poligon da vide koliko možemo da izdržimo od bojnih otrova. Kako koji sjedne u stolicu , mi smo ga postavili našim glasovima. Ja sam mislio da smo smjenili prošlu vlast, a mi smo je samo zamjenili, što me ljuti”,kazao je mještanin Boris Ćetković.

“Za nas je Botun kao što je za Abazovića Valdanos pa je Valdanos vraćen, a nas treba ukloniti. Nikako. I nijedan Botunjanin ni Zećanin to neće dozvoliti”, ističe mještanin Jagoš Bećirović.

“Odžan je sastanak sa Spajićem, nisam bio ali su mi ni prenijeli, on je tada rekao – protiv vaše volje neće se ništa raditi. Daće bog da održi tu riječ”, dodaje mještanin Novica Vukčević.

Mještani podsjećaju da se godinama čeka na rješavanje crnih ekoloških tački, od čega su dvije u Botonu-bazeni crvenog mulja i čvrstog otpada na lokaciji Kombinata aluminijuma, te poručuju da se dodatni zagađivač na tom mjestu neće graditi.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content