Mitrić: Sudovi su na najnižim granama u stručnom smislu

Radio Titograd

24.11.2023, 07:38h

2 min

Foto:RTCG

Nakon tri godine kompletiran je Ustavni sud, čime je učinjen prvi korak u reformi pravosuđa. To će značiti i suštinsku, a ne samo formalnu deblokadu te institucije, smatra Pavle Ćupić iz Građanske alijanse. Nekadašnji sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić ističe da kompletiranje suda ne znači i njegovu depolitizaciju, te napominje da je potrebna sveopšta reforma sudova u Crnoj Gori.

“Imajući u vidu da Skupština Crne Gore glasa o kandidatima za sudije Ustavnog suda, može se reći da u tom smislu može postojati politička kritika, ali to zavisi u velikoj mjeri od same osobe koja je izabrana na tu funkciju. Svakako ne smije se nastaviti praksa iz prethodnog perioda u kojem je Vlada Crne Gore pokušavala da ostvari uticaj i donosi odluke kroz rješavanje stambenog pitanja sudija”, istakao je Ćupić za Radio Crne Gore.

Da politika ne smije da utiče na pravdu, izričit je i nekadašnji sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić.

Iako je kompletiran Ustavni sud, kako smatra, nije oslobođen politizacije. Ništa neće doprinijeti objektivnosti, niti pravičnosti, da o pravdi i ne govori.

Mitrić smatra da je neophodna sveopšta reforma Ustavnog suda i svih drugih sudova.

“Prvo normativno, naravno, izmjenom Ustava i izmjenom zakona o Ustavnom sudu, a onda i izmjenom zakona o redovnim sudovima. Redovni sudovi i Ustavni sud, ja mislim, da su na najnižim granama u stručnom smislu, a bojim se i u koruptivnom smislu, što ja pamtim. A pamtim 42 godine koliko sam se bavio pravom, pravosuđem i profesurom”, napominje Mitrić.

Sada, kada je kompletiran Ustavni sud, očekivanja javnosti su velika, napominje Pavle Ćupić.

“Očekujemo da Ustavni sud sada, kada je u kompletnom sastavu, intenzivira svoj rad i riješi veliki broj zaostalih predmeta, pogotovo kada je riječ o Ustavnim žalbama”, kaže on.

Sagovornici RTCG se nadaju da će uskoro biti imenovan vrhovni državni tužilac, odnosno tri člana Sudskog savjeta, a u cilju istinske reforme pravosuđa.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2,

15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:44h

Skip to content