Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizovala studijsku posjetu Amsterdamu za predstavnike medijskih samoregulatornih tijela

Radio Titograd

04.06.2024, 11:07h

2 min

Foto: OEBS

 

U okviru kontinuiranih napora na jačanju medijskih samoregulatornih tijela u Crnoj Gori, Misija OEBS-a je 30. i 31. maja organizovala studijsku posjetu Holandiji za predstavnike Tehničke radne grupe za samoregulaciju.

“Predstavnici Radne grupe Ranko Vujović i Aneta Spaić iz Medijskog savjeta za samoregulaciju, Mihailo Jovović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Vijesti, Paula Petričević, ombudsman dnevnog lista Vijesti i nedjeljnika Monitor, Ilija Jovićević, ombudsman dnevnog lista Dan, Ljiljana Minić, urednica u dnevnom listu Dan i Danijela Popović, ombudsman RTCG, sastali su se u Amsterdamu sa Savjetom za medije Holandije i Holandskim udruženjem novinara. Crnogorska delegacija se sastala i sa predstavnicima PersVeilig-a – sigurnosnog mehanizma koji čine predstavnici medija, policije i tužilaštva, a koji je osnovan 2019. godine u cilju smanjenja prijetnji, nasilja i agresije na medijske radnike”, saopššteno je iz OEBS-a

Kao primjer uspješnog medijskog samoregulatornog tijela, Savjet za medije Holandije je crnogorskoj delegaciji predstavio svoj rad i objasnio kako su svoje propise prilagodili promjenama na medijskom tržištu. Sastanak je bio prilika i da se uporede rad i odgovornosti holandskog Savjeta sa radom i nadležnostima Medijskog savjeta Crne Gore i Institucije ombudsmana. Crnogorska delegacija je saznala više i o mehanizmima koji se koriste u Holandiji prilikom odlučivanja po žalbama i upoznala se sa trajanjem postupaka i relevantnim akterima koji su uključeni, ostavljajući mogućnost da se neke od ovih praksi primjenjuju u Crnoj Gori.

“Drugi dan posjete omogućio je crnogorskoj delegaciji da čuje više o radu holandskog Udruženja novinara i PersVeilig-a, te se upoznaju sa njihovim članstvom, mogućnostima za obuke, podrškom koju pružaju, a sve u svjetlu zajedničkih izazova sa kojima se danas suočavaju holandski i crnogorski mediji”, navodi se u saopštenju.

Studijska posjeta je pružila priliku predstavnicima samoregulatornih tijela da razgovaraju o konkretnim slučajevima i upoznaju se sa najboljim praksama i aktuelnim trendovima u oblasti samoregulacije, što će im pomoći u slučaju da Kodeks novinara Crne Gore treba da prođe kroz izmjene.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content