Mirisi koje bi trebalo da izbjegavate u sobi ako želite dobar san

Radio Titograd

21.04.2024, 06:10h

< 1 min

Foto:Shutterstock

 

Postoje neki mirisi koji nas mogu učiniti budnijima, dok su drugi ekvivalent uspavanki, prenosi N1 Zagreb.

Hana Čapman, osnivačica Ava May Aromas, udružila se s Karl Gasia, kako bi sve objasnila.

– Neki vas mirisi mogu učiniti budnijima, poput citrusa i peperminta. Pepermint ima oštru, osvježavajuću aromu i dokazano je da njegov miris povećava budnost i fokus. To je zato što se vjeruje da mirisi mente stimuliše hipokampus, dio mozga koji je odgovoran za pamćenje i budnost. Citrusi takođe stimuliše ovaj dio mozga – s mirisima limuna, limete, narandže i grejpa takođe se smatra da imaju okrepljujući učinak na nivo tegoba i cjelokupno stanje uma, objasnile su.

I nauka to potvrđuje. Studija iz 2008. na Univerzitetu Sinsinati istraživala je uticaj biljnih eteričnih ulja na kogniciju i raspoloženje.

Istraživači su raspršili paprenu mentu i otkrili su da ispitanicima povećava budnost.

Mirisi citrusa, poput limuna i narandže, poznati su po svojim okrepljujućim svojstvima, savršenim za pomoć da se osjećate puni energije.

Međutim, na isti način na koji nas neki mirisi ohrabruju, drugi nas opuštaju i smiruju, zbog toga Čapman predlaže korištenje eteričnih ulja u vašoj noćnoj rutini.

– Dodavanje određenih mirisa vašoj rutini spavanja, bilo da se radi o lokalnoj uporabi eteričnih ulja ili kroz uljni difuzer, može biti korisno, kaže ona.

Prvo je važno odabrati miris koji će vam biti ugodan i opuštajući jer je to lični izbor.

– Integrisanje istog mirisa više puta može biti korisno jer će nakon nekog vremena vaš mozak povezati miris sa snom i opuštanjem, savjetuje Čapman.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

12.05.2024. u 07:21h

12.05.2024. u 07:21h

Skip to content