Ministartsvo tužilo Sindikat prosvjete: Jednostrano donijet Akt o minimumu procesa rada tokom štrajka

Radio Titograd

20.02.2024, 14:17h

< 1 min

Osnovni sud Podgorica saopštio je da je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija tužilo Sindikat prosvjete e zbog odluke o štrajku, kao i Akta o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja.

Tužilac smatra da je Akt o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja tuženi donio jednostrano, u suprotnosti sa odrebama Zakona o štrajku, što ga čini nezakonitim

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija tužilo je Sindikat prosvjete Crne Gore zbog odluke o štrajku Sindikata prosvjete Crne Gore, kao i Akta o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja.

U tužbi se navodi da odluka o štrajku ne sadrži podatak da li je postupljeno u skladu sa odredbama Zakona o štrajku kojim je regulisano pitanje prava na štrajk zaposlenih u Vojsci Crne Gore, policiji, državnim organima i javnoj službi.

Takođe, kako navode u Osnovnom sudu, nedostaje procjena nadležnog organa odnosno Agencije za nacionalnu bezbjednost, o tome da li se organizovanjem ovog štrajka ugrožava nacionalna bezbjednost, bezbjednost lica, imovine, opšti interes građana, kao i funkcionisanja organa vlasti, koju inače ovaj organ izdaje u roku od 24 sata od dana najave štrajka.

– Takođe se ističe da je odredbama pomenutog Zakona propisano da su djelatnosti od javnog interesa djelatnosti utvrđene Zakonom kao takve, kao i djelatnosti čiji bi prekid rada zbog prirode posla mogao ugroziti život i zdravlje ljudi ili opšti interes građana, a u kojem smislu je prepoznato predškolsko i osnovno obrazovanje. Osim toga, Akt o minimumu procesa rada utvrđuju sporazumno nadležni organ državne uprave, reprezentativnog udruženja poslodavaca i reprezentativnog sindikata. Zbog toga, tužilac smatra da je Akt o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja tuženi donio jednostrano, u suprotnosti sa odrebama Zakona o štrajku, što ga čini nezakonitim – navedeno je u saopštenju Osnovnog suda.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

Skip to content