Ministarstvo pravde šalje novu urgenciju Srbiji za izručenje Marovića

Radio Titograd

17.10.2021, 14:05h

2 min

Foto:DAN

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore uputiće novu urgenciju kolegama iz Srbije za izručenje pravosnažno osuđenog bivšeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića. Ministarstvo pravde Srbije se oglušilo na prethodne molbe i urgencije crnogorskih kolega, ne šaljući čak ni odgovore u Crnu Goru. U međuvremenu, Marović se ponovo oglasio u janosti, ovaj put na jednoj televiziji, komentarišuću, između ostalog, aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, gdje ga čeka kazna zatvora od više od četiri godine. Iako je ovo samo jedan u nizu slučajeva da se Marović pojavljuje u javnosti, bilo na televizijima ili u lokalima, nadležni u Srbiji i dalje ignoriišu zahtjeve da ga izruče kako bi odslužio kaznu na koju je osuđen nakon što je priznao da je organizovao kriminalnu grupu koja je državni budzet oštetila za više stotina miliona eura.

– Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je molbu za izručenje Svetozara Marovića nadležnim organima Republike Srbije uputilo u aprilu 2019. godine, nakon čega je u junu 2020. godine upućena urgencija. Obnovljena molba za izručenje upućena je u decembru 2020. godine. Nije nam dostavljen odgovor nadležnih organa zamoljene države. U narednom periodu obnovićemo urgenciju – saopštio je za “Dan” Boris Marić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Ćute o navodnim postupcima

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin naveo je prije nekoliko mjeseci u odgovoru predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću da izručenje Marovića ne zavisi od tamošnje policije, već od postupaka koji se vode protiv njega u toj zemlji. Ipak, izostao je odgovor na pitanje o kojim postupcima je riječ. Vulin to nije saopštio, a redakcija “Dana” je odgovore na ta pitanja tražila i zvaničnim putem, ali mjesecima nijesmo dobili povratnu informaciju.

Podatke o postupcima koji se protiv Marovića vode u Srbiji nema ni crnogorsko Ministarstvo pravde.

Od dosuđene četiri godine i četiri mjeseca, Marović je u zatvoru proveo svega pola godine. Nakon što je sa Specijalnim državnim tužilaštvom sklopio tri sporazuma o priznanju krivice, pušten je na slobodu. Od tada je nedostupan crnogorskim organima, a navodno se liječi u Beogradu. U medijima su više puta objavljivane njegove fotografije iz beogradskih lokala. Ipak, to nije bilo dovoljno da se Marović liši slobode i izruči Crnoj Gori kako bi odslužio kaznu na koju je pristao kada je sklopio sporazume sa tužilaštvom.

Bivši potpredsjednik DPS-a je sa Specijalnim državnim tužilaštvom sklopio dva sporazuma o priznanju krivice i na taj način priznao da je bio organizator kriminalne grupe koja je državni budzet, u više projekata, oštetila za nekoliko desetina miliona eura. Na osnovu tih sporazuma izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od četiri godine i četiri mjeseca, čije služenje izbjegava skoro šest godina. Osim toga, nedavno je došlo do zastare jedne od kazni koja mu je izrečena, ali i dalje ništa nije urađeno kako bi odslužio kaznu na koju je osuđen zbog visoke korupcije. Maroviću je zastarjela kazna zatvora u trajanju od godinu dana na koju je osuđen zbog neplaćanja novčane kazne koja mu je izrečena.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 11:17h

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 10:48h

Titogradske vijesti, top2,

10:42h

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 10:34h

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 10:28h

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 10:24h

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 10:12h

Skip to content