Ministarstvo odbrane kupuje opremu: Za nabavku dva simulatora dva miliona eura

Radio Titograd

14.10.2023, 08:15h

2 min

Foto:Vlada CG

Ministarstvo odbrane potrošiće dva miliona eura za nabavku dva dinamička simulatora za američka lakooklopna JLTV 4×4 vozila, koja crnogorska vojska već koristi, a kupovinu će za njihove potrebe sprovesti Ministarstvo odbrane Slovenije po osnovu sporazuma između vlada dviju država. Prvo će biti naručen jedan simulator za JLTV 4×4 vozila, a drugi tek nakon prethodnog potvrđivanja od strane Ministarstva odbrane Crne Gore, zavisno od potrebe, a u skladu sa uslovima tenderske dokumentacije i sklopljenog okvirnog sporazuma.

U Ministarstvu odbrane ističu da se radi o prioritetnoj nabavci, s obzirom da se JLTV vozila već koriste, a da je njihovo održavanje skupo. Ukazuju da bi nabavka simulatora donijela znatne uštede u tom pravcu, ali i po pitanju troškova za vježbe.

Za kupovinu 67 JLTV vozila 36 miliona dolara

Ministarstvo odbrane je 2019. godine, u vrijeme ministra Predraga Boškovića, donijelo odluku o nabavci lakooklopnih patrolnih terenskih vozila za potrebe Vojske Crne Gore od američkog proizvođača “Oškoš”. Iz MO su ranije saopštili da će vojska biti opremljena sa 67 takvih vozila, a da je nabavka vrijedna 36,17 milione dolara.

Resor odbrane upoznao je Vladu sa implementacionim sporazumom o saradnji sa slovenačkim kolegama, na području vojne obuke, na osnovu zajedničke nabavke dinamičkih simulatora za JLTV 4×4 vozila sa integrisanim stanicama za naoružavanje visoke rezolucije.

– Riječ je o prioritetnoj nabavci budući da Vojska Crne Gore već koristi JLTV 4×4 vozila sa integrisanim stanicama za naoružavanje visoke rezolucije, čije održavanje iziskuje visoke troškove, pa nabavka predmetnog simulatora za potrebe odbrane donosi značajne uštede u tom pravcu. Predmetni simulatori koristili bi se za obuku pripadnika Vojske Crne Gore, odnosno za vozača, operatera DUOS (daljinski upravljivih stanica) i komandira, po sledećem: za gađanje bez korišćenja municije i strelišnog poligona u svim vremenskim uslovima; za obuku vozača bez korišćenja poligona za obuku i utroška goriva. Simulator bi omogućio objedinjavanje obuke, čime bi se istovremeno obučavao vozač u vožnji, operater u gađanju iz pokreta i komandir tima u izdavanju zadataka putem sredstava veze – navodi se u informaciji MO dostavljenoj Vladi.

Ukazuju da bi se uz korišćenje simulatora znatno smanjili troškovi u obuci.

– Praktično 80–90 odsto obuke realizovalo bi se na ovaj način, dok bi sami završetak obuke, tj. 10–20 odsto, iziskivao trošenje budžetskih sredstava. Sagledavajući navedeno, nabavka simulatora znatno bi umanjila troškove za obuku pripadnika Vojske Crne Gore i doprinijela modernizaciji i unapređenju obučavanja – objasnili su iz MO.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content