Milović: Spajić da Skupštini uputi predlog za moje razrješenje

Radio Titograd

10.06.2024, 11:57h

3 min

Foto:Printscreen

 

Ministar pravde Andrej Milović zatražio je od premijera Milojka Spajića da uputi predlog za njegovo razrješenje sa ministarske funkcije, ističući da su obojica dužni građanima da sve razjasne o njihovom djelovanju.

Milović je rekao da su IBAR zakoni usvojeni jednoglasno i to šalje snažnu poruku. Naglasio je da se svima u Vladi i Ministarstvu pravde mora odati priznanje.

“Crna Gora im to ne smije zaboraviti”, rekao je Milović.

Kazao je da otkad je stupio na dužnost trpi snažne medijske i političke udare.

“To je urađeno da se pošto-poto sruši ministar pravde. Agenda širenja neistina, već poznatih metoda blaćenja ljudi i navodne kriminalizacije uvezena je da se sruši ministar pravde, da bi se blokiralo dobijanje pozitivnog IBAR-a. Na žalost ili na sreću, nisam bio pošteđen ni od dijela Pokreta Evropa sad (PES), kome sam pripadao do februara. Dok se odnosilo samo na mene ili moju partijsku poziciju, nosio sam se s tim, Ali odnedavno su posljedice toga počeli da osjećaju i moji saradnici u Ministarstvu a posredno i ostali zaposleni. Po završetku sjednice parlamenta u četvrtak, promptno i arbitrarno je na Vladi tijesnom većinom odlučeno da se meni kao resornom ministru i mojm saradnicima zabrani da u parlamentu obrazlažemo zakone na kojima smo vrijedno radili. Iako smo prihvatili dan ranije samo amandman koji je imao za cilj tehničku korekciju teksta. Takav odnos prema meni mogu da razumijem jer je dug prema naručiocima agende koju sam opisao, ali zašto prema mojim saradnicima, pitam se, iznenađen. Moje saradnike su svakodnevno pozivali da im objašnjavaju pravnu materiju koju oni ne poznaju, da bi uopšte mogli da makar nešto javno govore o njoj. Iznenađujuće je bilo dozvoliti i prihvatiti da bilo ko prisvaja rezultate našeg rada i da se njime bez pokrića kiti”, rekao je Milović.

Ministar je, kaže, zahvalio svim članovima Vlade koji su glasali protiv da se on udalji sa sjednice parlamenta.

On je rekao da premijer Milojko Spajić i njegov šef kabineta koji o ovim zakonima znaju tek nešto više od naziva, i to kad ih pročitaju, nelegalno i nelegitimno udaljavaju ministra pravde iz Skupštine Crne Gore kao jasan uvod u ono što već duže planiraju da urade – da bi dobili taster ministra, koji klima glavom i bez pardona će se hvaliti, ali ne svojim radom.

“Ja sam bio dosad bez reakcije samo zato što sam ispred ličnog dostojanstva i ponosa zadržao i interes države i građana, za koje radim i kojima institucionalno služim. Zato sam prećutao i nestatutarno i mučko isključenje iz PES-a i to u trenutku kada sam bio u avionu za Brisel, gdje sam činio sve da dobijemo pozitivan IBAR. Dakle, u Podgorici PES je imao sjednicu Predsjedništva bez mog prisustva iako je o meni odlučivano u tom trenutku, kao punopravnom članu. Hrabro od onoga ko je sazvao, moralno i etički, nema šta”, naglasio je ministar.

Nakon sjednice na kojoj je isključen, rekao je, predsjednik PES-a mu se javio kao da se ništa nije desilo.

“Okupio sam po povratku u Podgoricu cijeli tim Ministarstva pravde, i rekao idemo u juriš, dobijamo pozitivan IBAR do juna”, rekao je Milović.

On je naveo da je tako cilj bio pozitivan IBAR do kraja juna, i taj je cilj ispunjen.

“Sada više neću da ćutim, vrijeme je da razgovaramo. Cijena koju plaćam jeste da sam se beskompromisno borio na razne načine za one kojima sa vjerovao a koji su me izdali i koji su izdali naše dogovore o zajedničkom djelovanju jer bez prethodnog dogovora i plana nijesmo ništa radili. A posebno nisam ulazio u ozbiljna mimoilaženja na ivici konflikta sa najmoćnijim ljudima u sektoru bezbjednosti države, bez prethodnog dogovora i plana. Tragovi takvih izdaja se ne nalaze na mojim prsima, nego na mojim leđima”, kazao je čelnik Ministarstva pravde.

On je rekao da premijer vuče PES u ponor i to se sada jasno pokazuje. Naglasio je da premijerovo toksično okruženje ne vuče samo PES ka ponoru, nego Vladu i cijelu Crnu Goru.

“Premijeru, uputite u najkraćem roku predlog Skupštini da me razriješi. Stisnite petlju i neka Skupština razriješi ministra pravde. Uradio sam sve što sam mogao da dobijemo IBAR, a vas sam branio kada mnogi nijesu ni htjeli ni smjeli. Stojim vam na političkoj crti, kako bi sve dobilo demokratski epilog. To smo obojica dužni građanima. A imaćemo što da kažemo. Makar ja”, rekao je Milović.

On je naveo da premijer treba da prekine ovu farsu.

“Dođite u parlament, da sve razjasnimo i o svemu govorimo, da pred onima koji su nas birali položimo račune. Da prekinemo ovu farsu, a šta će plenum Skupštine Crne Gore reći i kako će vrednovati, vidjećemo. Moju inicijativu ću da formalizujem i uputiću je premijeru u najkraćem roku pisano. Vrijeme je za istinu. U danima i događajima koji slijede biće sve mnogo jasnije”, rekao je Milović.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:49h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 17:00h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:22h

Skip to content