Milović sa Milerom o reformama: Palata pravde da bude smještena u urbanom jezgru Podgorice

Radio Titograd

06.11.2023, 15:29h

< 1 min

Ministar pravde Andrej Milović ugostio je danas ambasadora Austrije u Crnoj Gori Karla Milera kojom prilikom se razgovaralo o reformama u pravosuđu.

Tokom konstruktivnog i prijateljskog dijaloga, razmotrene su ključne inicijative i ciljevi koje Ministarstvo pravde planira sprovesti u narednom periodu.

U cilju rješavanja jednog od ključnih problema crnogorskog društva, deblokade pravosuđa, ministar je najavio inicijativu za izbor Vrhovnog državnog tužioca, inicijativu za izbor nedostajućeg sedmog sudije Ustavnog suda koji će se birati iz reda manjinskih naroda, čime će Ustavni sud konačno postati funkcionalan, kao i inicijativu za izbor tri nedostajuća člana Sudskog savjeta.

“Akcentovana je i posvećenost Ministarstva obećanju da će zapošljavati isključivo profesionalce, a ne partijske kadrove, što je ambasador Miler pohvalio i podržao napore usmjerene ka depolitizaciji pravosudnih institucija”, saopšteno je iz Ministarstva.

Milović je naglasio potrebu za značajnim investicijama u crnogorsko pravosuđe u iznosu između 100 i 200 miliona eura, a jedan od najvažnijih budućih projekata biće izgradnja nove Palate pravde i kompleksa za budući Specijalni sud, Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje.

“Ključna ideja je da nova palata bude smještena u urbanom jezgru grada, suprotno planovima prethodnih vlasti, što za cilj ima obezbjeđenje pravosudnih resursa unutar pristupačnog i modernog okvira”, navodi se.

Miler je izrazio zadovoljstvo inicijativom Ministarstva za školovanje crnogorskih kadrova u Austriji, i obećao je svaku vrstu pomoći na tom putu, naglašavajući važnost internacionalne saradnje u oblasti pravosuđa.

On je takođe pohvalio dosadašnju saradnju u okviru projekta EUROL 3, ističući važnost nastavka ove uspješne saradnje u cilju jačanja crnogorskog pravosuđa.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

Skip to content