Milović potpisao Ljubljansko – hašku konvenciju

Radio Titograd

14.02.2024, 17:34h

< 1 min

Ministar pravde Andrej Milović potpisao je danas u Hagu Ljubljansko – hašku konvenciju o međunarodnoj saradnji u istrazi i gonjenju krivičnog djela genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih međunarodnih zločina.

Ljubljansko – hašku konvenciju, koja je usvojena je 26. maja 2023. godine u Ljubljani, podržalo je 80 zemalja, među kojima je i Crna Gora.

“Ovaj međunarodni dokument treba da olakša i ojača međudržavnu saradnju, uzimajući u obzir da je primarna odgovornost svih država da istraže i krivično gone takve zločine. Tamo gdje drugim ugovorima nedostaje efikasan pravni okvir, ova konvencija daje konkretnu osnovu za pružanje pravne pomoći, ekstradiciju i transfer osuđenih lica”, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Takođe, kako se dodaje, Konvencija nudi praktične mogućnosti za međunarodnu saradnju, koje uključuju zajedničke istražne timove, konfiskaciju i restituciju žrtvama. Time se daje dodatna mogućnost državama da ispune svoje međunarodne pravne obaveze u borbi protiv nekažnjivosti međunarodnih zločina.

“Prihvatanjem ove Konvencije Crna Gora potvrđuje svoju potpunu posvećenost vladavini prava, odnosno, opredijeljenost da svim svojim kapacitetima učestvuje u istrazi i gonjenju ovih teških krivičnih djela”, ističe se u saopštenju.

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content