MILJANIĆ “Očekujem danas izbor, svi kandidati sposobni za posao v.d. direktora policije”

Radio Titograd

12.03.2024, 08:33h

2 min

Foto:RTCG

 

Bivši ministar Zoran Miljanić očekuje da će danas biti izabran vršilac dužnosti direktora Uprave policije, te da su kandidati o kojima se pričalo prethodnih dana u medijima, profesionalci koji bi mogli da obavljaju taj posao. Ukoliko se to ne bi desilo, kaže, to bi ugrozilo evropski put Crne Gore i poljuljalo tek stečeno povjerenje evropskih partnera. Ističe, takođe, da treba što prije pristupiti proceduri za izbor direktora.

Kako je kazao Miljanić gostujuću u Jutarnjem programu TVCG, u pitanuju je interni oglas i danas bi morao da se izabere v.d. jer ističe mandat Zoranu Brđaninu, pa bi policija, kako je istakao, ostala obezglavljena.

“Prijavilo se sedam kandidata, upoznat sam sa imenima preko medija, neke poznajem i mislim da se radi o profesionalcima koji su prošli sve stepenice u poslu i bilo ko on njih bi mogao da obavlja taj posao do izbora direktora. Smatram da bi trebalo što prije pristupiti javnom pozivu i da se direktor izabere u što kraćem roku da bi izbjegli ovaj galimatijas kojem svjedočimo već mjesecima”, ističe Miljanić.

Što se tiče smjene Brđanina vidjeće se je li taj postupak bio zakonit, a odluka suda se, kako kaže, mora poštovati kakva god da bude. Upravni sud će o tome odlučiti.

“Činjenica je da su njegovi izvještaji o radu ocijenjeni negativno i postoje uslovi da bude smijenjen, a postoji i pitanje legalnosti i legitimiteta. Ako su svi ministri za smjenu i većina parlamenta onda nema dileme o opstanku bilo koga na bilo kojoj poziciji”, smatra Miljanić.

Ukoliko se, kaže, opet pokaže da je Brđanin nezakonito smijenjen onda neko u Vladi ko je savjetovao i donio takvu odluku treba da snosi posljedice i neku vrstu odgovornosti.

Dodaje da je stanje u policiji sada drugačije nego prije 2020, jer se krenulo u, kako je kazao, provjetravanje tog sektora i oslobađanje od “prljavih policajaca”.

“Samo procesuranje prljavih policajaca je pokazatelj da smo na pravom putu, ali smo na početku tog puta i trebaće vremena da dođu mlađi, školovani kadrovi i da se krene bukvalno od početka. Optimista sam da će se to desiti. Izbor SDT-a i VDT-a, Sudskog savjeta ukazuje da smo prešli neke početne stepenice i sada je ovo ključ svega, diferencijacija kadrova je najvažnija, jer oni su ti koji dolaze do informacija, a cilj je da ne budemo samo korisnici informacija koje je neko drugi prikupio”, naglašava Miljanić.

Ističe da je depolitizacija i profesionalizacija policije neophodna pa i do nivoa ministra unutrašnjih poslova.

“Političke partije ne shvataju da imati pozicije u policiji nijesu samo privilegije, već i velika odgovornost”, poručuje bivši ministar i policijski funkcioner.

Scenario da se danas ne izabere v.d., Miljanić bi isključio, jer to ne samo da nije dobro za Crnu Goru i građane, već ni za evropske integracije.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

Skip to content