Miljanić: Naći će se slaba karika koja će otkriti nalogodavca kopanja tunela

Radio Titograd

16.10.2023, 09:25h

3 min

Foto:RTCG

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić i novinar Zoran Radulović saglasni su da afera Tunel nije dobra reklama za Crnu Goru, ali da neće uticati na izveštaj Evropske komisije. Miljanić je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”, kazao da je uvjeren da će se među desetak počinioca koji su uhapšeni naći slaba karika koja će nam otkriti pozadinu čitavog djela i dovesti nalogodavce pred sud.

Miljanić smatra da afera Tunel neće uticati na konačni izvještaj EK.

“Ona nije dobra reklama za Crnu Goru, do nje nije smjelo doći. Ipak ne mislim da bi ona mogla biti kočnica za zatvaranje poglavlja 23 i 24. Mislim da bi EK mogla biti više zainteresovana za nešto što mora da se desi u parlamentu, a to je izbor sudije Ustavnog suda,Sudskog savjeta, vrhovnog državnog tužioca I svih instance koji sun am potrebni za borbu protiv organizovanog kriminala”, kazao je on.

Novinar Zoran Radulović kaže da nam afera Tunel neće donijeti pozitivne komentare, ali da neće biti kočnica.

“Mi kočnica imamo sasvim dovoljno da mi stojimo, da nas niko ne mož ukočiti”, kazao je on.

Objašnjava da je to izuzetan bezbjednosni propust, ali da niko nije preuzeo odgovornost već je prebacuju s jednog na drugog.

Miljanić objašnjava da je još rano za zahtjev za izručenjem Vladimira Erića, koji je uhapšen u Švedskoj po Interpolovoj potjernici zbog sumnje da je učestvovao u kopanju tunela ispod zgrade Višeg suda.

“Danas će početi komunikacija sa nadležnim institucijama Švedske. Oni će zatražiti dokumentaciju u vezi sa slučajem. Nakon troga treba tražiti produženje pritvora, pa tek onda se podnosi zajtjev za izručenjem. To je još u početnoj fazi”, kazao je ministar bez portfelja.

Kaže da je veoma važno da svi počinioci budu privedeni ruci pravde i da uskoro pred sudom vidimo i nalogodavce.

“Da bi se došlo do nalogodavaca moraju se ispitati počinioci. Uvjeren sam da će se među desetak počinioca naći slaba karika koja će nam otkriti pozadinu čitavog djela. Ne možemo biti toliko naivni da mislimo da neki drugorazredni i trećčerazredni kriminalci i finansjeri mogu stajati iza ovako složenog poduhvata”, kazao je on.

Radulović kaže da tužilaštvo i policija nemaju dovoljno kapaciteta da odgovore stanju u kom se trenutno nalazimo.

Zoran Radulović, Foto: RTCG
Zoran Radulović, Foto: RTCG

Miljanić naglašava da je neophodna reforma pravosuđa, ali da bi došlo do nje moramo ispuniti očekivanja EU, a to je izbor nedostajućih sudija.

“Nemamo toliki broj sudija, to je očigledno, ali to je problem koji se taloži godinama”, kazao je on.

Radulović smatra da će nova vlada imati podršku za reformu u zavisnosti od problema koji se u tom trenutku rješava.

Miljanić: Vlada će se sastaviti do zakonskog roka

Miljanić je ubijeđen da novih izbora neće biti i da će se vlada sastaviti do zakonskog roka.

“Treba ostaviti vrijeme, preostalih desetak dana kako bismo vidjeli kako će se mandatar izvući iz ovog začaranog kruga”, kazao je on.
Radulović napominje da prvo treba staviti parlament u funkciju.

Veting je dobro rješenje i jedino moguće za čišćenje kadra koji je bio povezan sa određenim strukturama, mišljenje je Miljanića.

“Treba napomenuti da je u Albaniji oko 60 odsto sudija podnijelo ostavku zbog tog zakonu, ali u našo situaciji gdje nemamo sudije da popune određena mjesta, pitanje je ko će ostati da radi i kako ćemo doći do neophodnog kadra. Mislim da je veting neophodan I da je I ranije trebalo ući u tu procedure, pa šta nam Bog da. Bolje imati manje sudija, nego trule daske u sistemu”, smatra ministar.

Radulović je mišljenja da to treba odložiti i da tehnička vlada to ne treba da radi.
“Moramo biti svjesni da tužilaštvo i sudstvo nemaju dovoljno ljudi, da se ne mogu birati preko noći. To je nešto što se radi godinama”, smatra on.

Komentarišući poruke patrijarha SPC Porfirija juče u Podgorici, Radulović je kazao da je njegovo mišljenje da nijesu bile dobronamjerne.

“Ali je raspored snaga takav da ja mogu da komentarišem, a on da vodi vjeru”, zaključio je Radulović.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content