Milatović: Zabrinjava činjenica da Crna Gora još nema ambasadora pri NATO-u

Radio Titograd

05.06.2024, 13:40h

< 1 min

Danas kada obilježavamo sedmu godišnjicu pristupanja Crne Gore NATO-u, ukazujem na značaj našeg članstva u ovom savezu, posebno u vremenima kompleksnih izazova sa kojima se Evropa i svijet danas suočavaju, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

“Članstvo Crne Gore u NATO, postignuto 2017. godine, jedna je od najvažnijih odluka u novijoj crnogorskoj istoriji i signal je naše čvrste opredijeljenosti za očuvanjem demokratskih vrijednosti, mira, i ekonomskog prosperiteta.

Ono nam obezbjeđuje zaštitu, predvidivost i stabilnost, u okviru kojih možemo nesmetano nastaviti da razvijamo crnogorsku demokratiju kroz jačanje vladavine prava i izgradnju građanskog društva”, navodi Milatović.

Posvećenost članstvu neophodno je, kaže, demonstrirati u kontinuitetu kroz odlučno i aktivno učešće u NATO misijama, doprinoseći time kolektivnoj odbrani i spremnosti Alijanse da odgovori na sve bezbjednosne izazove.

“Obaveza svih državnih institucija, ali i svih donosioca odluka je da svojim djelovanjem daju doprinos unaprjeđenju naše međunarodne pozicije, te naše države kao odgovorne, kredibilne i pouzdane saveznice.

Zabrinjava činjenica da Crna Gora još uvijek nema ambasadora pri NATO-u, na čemu sam insistirao prije više mjeseci tokom vanjskopolitičkih konsultacija sa predstavnicima Vlade.

Važno je da svi politički činioci odgovorno i inkluzivno pristupe donošenju odluka, u cilju suštinskog jačanja kredibilnosti naše države.
Smatram da je to naša obaveza, ali i osnov napretka u okviru pregovaračkog procesa sa EU, zagledajući se u punopravno članstvo kao finalni cilj kojem težimo”, zaključio je Milatović.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

18:49h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:22h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 17:00h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 14:00h

Skip to content