Milatović: Vladajuća većina ruši temeljne principe vladavine prava zbog jednog čovjeka

Radio Titograd

11.04.2024, 17:11h

< 1 min

Nakon što niti jedan poslanik Zakonodavnog odbora nije podržao izmjene Zakona o Ustavnom sudu, čak ni oni koji su ih potpisali, bili smo u uvjerenju da su poslanici većine shvatili grešku – da nije moguće neustavnim i antisistemskim zakonskim rješenjima dopisivati Ustav, koji je već propisao uslove za prestanak funkcije sudija Ustavnog suda, poručuje Sonja Milatović, potpredsjednica Zakonodavnog odbora u Skupštini Crne Gore.

– Međutim, “pravna pamet” PES-a osmislila je izmjene Zakon o PIO i dodatno iskompromitovala sad već očitu namjeru da neustavno produže mandat predsjedniku Ustavnog suda.

Parlamentarna većina instant intervencijama na sistemskim zakonima, bez javne rasprave i mišljenja EK i Venecijanske komisije, atakuje na pravni poredak i ruši temeljne principe vladavine prava – zbog jednog čovjeka, ali i svjesno umanjuju mogućnost da se dobiju privremena mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Upornost i brzina kojom štancuju antisistemske amandmane dodatno produbljuju sumnju u otvoreni politički uticaj na najvišu ustavno pravnu instancu. Pritom, brine ćutanje ministra pravde i Vlade, ali i Sudskog savjeta, koji bi zbog sopstvenog profesionalnog digniteta morali jasno da se ograde od ove pravne lakrdije, koja nije primjerena uređenim demokratskim sistemima – navela je Milatović.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content