Milatović tvrdi da nije odobrio izvoz veće količine oružja, upućuje na nadležna ministarstva

Radio Titograd

12.09.2023, 10:32h

2 min

Foto: Služba predsjednika Crne Gore

Kabinet predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića saopštio je da on, kao ministar ekonomskog razvoja, nije u aprilu 2021. godine izdao odobrenje kompaniji MDI („Montenegro defence industry“) za izvoz veće količine oružja – mimo vrlo rigorozne procedure koja je propisana, te da nije upoznat sa tim.

Pobjeda je objavila danas da je Specijalnom državnom tužilaštvu krajem avgusta, dostavljena anonimna krivična prijava kojom se Milatović sumnjiči za nezakonito postupanje i omogućavanje nelegalnog transporta oružja i municije preko crnogorske teritorije tokom 2021. godine, kada je bio ministar ekonomskog razvoja u 42. Vladi Crne Gore.

Sumnjive operacije izvoza, transporta i tranzita oružja i municije, koje su obuhvaćene krivičnom prijavom, u kojima se potencira Milatovićeva uloga, vezane su za poslove izvoza oružja od početka marta, tri mjeseca nakon što je – 4. decembra 2020. godine, izglasana Vlada Zdravka Krivokapića.

Prema navodima iz krivične prijave, tadašnji ministar Jakov Milatović je, aprila 2021. godine, kompaniji MDI („Montenegro defence industry“) izdao odobrenje za izvoz veće količine oružja – mimo vrlo rigorozne procedure koja je propisana.

Kasno sinoć Pobjedi je stigao odgovor kabineta predsjednika države Jakova Milatovića na pitanja koja smo mu uputili povodom krivične prijave u SDT-u.

U tom odgovoru, međutim, nije bilo odgovora na pitanja koja smo poslali.

To su shvatili i u kabinetu predsjednika, pa su novi mejl poslali sinoć u 23.37 sati, uz napomenu da prethodni zanemarimo. Međutim, Pobjeda je tada već bila u procesu štampe.

U novim odgovorima na naša pitanja navodi se da Milatović nije potpisao sporno odobrenje.

– Kao što vam je vjerovatno i poznato, pomenuta odobrenja izdaje Direktorat za međunarodnu trgovinsku i ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma na osnovu Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem i vojnom opremom u kojem su jasno definisani koraci i procedura za izdavanje dozvola, među kojima su svakako traženje saglasnosti za ovo pitanje od drugih ministarstava i nadležnih agencija, uključujući Ministarstvo odbrane, ANB itd. Dakle, jasno je definisan način i kriterijumi za davanje ovih dozvola, kao i ko su službenici u čijem je opisu posla izdavanje dozvola ispred Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma. S tim u vezi, Predsjednik Milatović kao ministar ekonomskog razvoja nije mogao ni dati ni potpisati pomenuto odobrenje, a nije ni upoznat sa istim – navedeno je u odgovoru Milatovićevog kabineta, u kom predlažu da se za više informacija naša redakcija obrati Ministarstvu ekonomskog razvoja, i drugim ministarstvima koja su nadležna za ovo pitanje.

Pobjeda je objavila i saznanja da su i mnogi drugi uticajni ljudi, mimo čelnika kompanije MDI – članovi takozvanog ,,izvoznog lobija“ trgovaca oružjem – imali razgovore sa uticajnim ljudima iz Krivokapićeve vlade.

Tako je, piše u krivičnoj prijavi, nekoliko poziva bilo iz kompanije ,,Trag security“, mojkovačke firme koja se bavi, kako piše u poslovnom registru, ,,delatnostima privatnog obezbjeđenja“. Anonimni autor krivične prijave ističe da je ,,Trag security“ bila određena da obavlja prevoz isporuka, ali i da su detaljno bili obaviješteni o svakom segmentu spora između Ministarstva ekonomskog razvoja i OBD-a, a da je u lobiranju za poslove i tokom izvršenja poslova kompanije značajnu ulogu imao i brat tadašnjeg ministra Milatovića – Pavle Milatović.

– U odnosu na pitanje vezano za brata predsjednika Milatovića, takođe tendenciozne tvrdnje koje navodite nisu istinite – kazali su u novoj verziji odgovora na naša pitanja iz Milatovićevog kabineta.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:43h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:02h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 07:50h

Skip to content