Milatović sa njemačkom ministarkom Anom Lirman: Nedvosmislena podrška Njemačke evropskom integracionom putu Crne Gore

Radio Titograd

05.02.2024, 12:09h

2 min

Foto: Kabinet Predsjednika

 

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je njemačku državnu ministarku za Evropu i klimu Anu Lirman. U otvorenom i sadržajnom razgovoru konstatovani su odlični i saveznički odnosi Crne Gore i SR Njemacke, saopšteno je iz kabineta Milatovića.

Milatović je naglasio da proces evropskih integracija predstavlja prvi stub crnogorske vanjske politike i podsjetio na značajne rezultate koje je Crna Gora postigla na tom planu.

U saopštenju se ističe da je on izrazio zahvalnost Njemačkoj na podršci u kontekstu ubrzanja integracionog procesa naše zemlje, kao i na dugogodišnjoj podršci reformskim procesima u Crnoj Gori u oblasti jačanja vladavine prava i dalje demokratizacije društva.

Njemačka ministarka je izrazila zadovoljstvo rezultatima i napretkom koji je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu i naglasila da će Njemačka i u periodu pred nama biti snažan zagovornik evropske perspektive Crne Gore.

Sagovornici su istakli, da je pored odličnih političkih odnosa i razvijene bilateralne saradnje, od izuzetnog značaja saveznička saradnja dvije zemlje u okviru NATO-a, kao i zajednička posvećenost demokratskim vrijednostima i neupitna podrška Ukrajini koja se suočava sa ruskom vojnom agresijom.

“Takođe, Milatović je ukazao na značajnu ulogu Berlinskog procesa u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja Zapadnog Balkana na putu EU integracije, čemu je Crna Gora posebno posvećena. On je izrazio zadovoljstvo prošlogodišnjom zvaničnom posjetom Berlinu na poziv njemačkog predsjednika Frank-Valtera Štanmajera koja će, kako je naveo, dati dodatan impuls snaženju međudržavnih odnosa i istakao očekivanje da će Njemačka još snažnije podržati evropski put Crne Gore”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Milatović iskazao zainteresovanost za privlačenje njemačkog kapitala i intenziviranje investicione aktivnosti u našoj zemlji, i naglasio potrebu unaprjeđenja saradnje u oblastima ekonomije i turizma.

On je ministarku podsjetio da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2026-2027. i zatražio podršku njemačke strane.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 09:07h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:49h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:46h

Skip to content