Milatović sa britanskim ministrom vanjskih poslova: Želimo dodatno produbljivanje odnosa

Radio Titograd

25.10.2023, 10:41h

2 min

FOTO: Predsjednik Crne Gore

U okviru posjete Ujedinjenom Kraljevstvu predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se sa ministrom vanjskih poslova, Komonvelta i razvoja te zemlje Džejmsom Kleverlijem.

“Crna Gora doživljava Veliku Britaniju kao jednog od najbliskijih partnera, sa kojim želimo dodatno produbljivanje veza. U tom smislu smatram da bi zaključivanje Sporazuma o trgovini i partnerstvu dalo dodatan podsticaj u tom cilju. Takođe, ponosni smo na snažno savezništvo koje smo izgradili u okviru NATO saveza, kao i odličnu bilateralnu saradnju, dok Crna Gora cijeni doprinos britanskih partnera demokratskim i strukturnim reformama u našoj zemlji, posebno u dijelu koji se tiče unaprjeđenja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala“, poručio je Milatović.

On je ocijenio da euroatlantsko savezništvo predstavlja ključnu dimenziju za razvoj saradnje dvije države i na drugim nivoima, i da cijeni to što London nastavlja da pruža podršku reformskim procesima u Crnoj Gori.

Milatović je takođe izrazio zahvalnost na ulozi koju Velika Britanija ima kada je u pitanju stabilnost regiona Zapadnog Balkana.

“Ulazak Crne Gore u EU bio bi pozitivan signal i za ostale države Zapadnog Balkana da je proces proširenja živ ali i značajan doprinos stabilnosti regiona, u čemu Ujedinjeno Kraljevstvo ima izuzetno značajnu ulogu“, kazao je Milatović.

Sagovornici su razgovarali i o aktuelnim geopolitičkim izazovima, dešavanjima na Bliskom Istoku i ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Predsjednik Milatović je ministra Kleverlija informisao da se Crna Gora pridružila Zajedničkoj deklaraciji G7 o bezbjednosnim garancijama Ukrajini, usvojenoj na marginama NATO samita u Viljnusu.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

04.12.2023. u 10:48h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:24h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:19h

Skip to content