Milatović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Novog Zelanda i Republike Kipar

Radio Titograd

14.02.2024, 16:25h

2 min

Milatović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Novog Zelanda i Republike Kipar Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Novog Zelanda Nj. E. Žaklin En Frizel i ambasadora Republike Kipar Nj. E. Andreasa Fotioua.

U odvojenim razgovorima sa ambasadorima u Rezidenciji na Cetinju, predsjednik Milatović poželio im je dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije, iskazujući uvjerenje da će tokom mandata dati dodatni doprinos unaprjeđenju međudržavnih odnosa.

Mijatović sa Fotiouam
Mijatović sa Fotiouam

U razgovoru sa ambasadorkom Novog Zelanda, predsjednik države je istakao da Crna Gora cijeni prijateljstvo i veze koje gradimo sa Novim Zelandom, a koje se temelji na zajedničkim vrijednostima multilateralizma, globalnog mira i sigurnosti.

Predsjednik države je naglasio doprinos Novog Zelanda kao pouzdanog NATO partnera koji značajno doprinosi bezbjednosti u Indo-Pacifiku. On je ambasadorku podsjetio da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN, za period 2026-2027, koja je najavila podršku Novog Zelanda našoj zemlji.

Sagovornici su istakli važnost daljeg jačanja bilateralnih odnosa, a poseban dio razgovora bio je posvećen jačanju saradnje u oblasti ekonomije i turizma. Tokom sastanka sa ambasadorom Republike Kipar konstatovani su odlični međudržavni odnosi, koji imaju potencijal za dalji razvoj u oblastima od obostranog interesa.

Milatović sa Frizel
Milatović sa Frizel

Predsjednik države je podsjetio na nedavni susret sa predsjednikom Republike Kipar Nikosom Hristodulidesom tokom posjete Savjetu Evrope u Strazburu i izrazio posebnu zahvalnost Kipru na podršci našem evropskom putu.On je naglasio važnost daljeg jačanja ugovorne baze i jačanja međudržavne saradnje kroz inteziviranje političkog dijaloga, a dodatan podstrek tome biće predstojeća posjeta Predsjednika Crne Gore Republici Kipar, na poziv predsjednika Kipra Nikosa Hristodulidesa.

Predsjednik države je ambasadore upoznao sa vanjskopolitičkim prioritetima koji se zasnivaju na stremljenjima da Crna Gora 2028. godine postane 28. članica Evropske unije, da kao članica NATO jača svoj kredibilitet, da dodatno unaprijedi dobrosusjedsku saradnju, kao i svoju poziciju u multilateralnim okvirima.

Izvor:

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content