Milatović odlikovao Lundberga Ordenom Crnogorske zastave: Međunarodna saradnja temelj za rješavanje globalnih problema

Radio Titograd

15.12.2023, 09:25h

2 min

Foto:Predsjednik CG

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je prijemu koji je priredila kancelarija Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori. Tom prilikom, on je odlikovao rezidentnog koordinatora UN sistema u Crnoj Gori, Petera Lundberga Ordenom Crnogorske zastave II stepena, koji se dodjeljuje za naročite zasluge za Crnu Goru.

Jakov Milatović

Milatović je istakao da je mjesto gdje se koktel održava – Gimnazija “Slobodan Škerović”, jedan od najvažnijih stubova obrazovanja u Crnoj Gori, i dodao da ovu ustanovu važnim čine nastavnici i ujedno se zahvalio svim predavačima u državi.

On je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje okupljanju, kako je naglasio, prijatelja Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori.

“Okupili smo se kako bismo obilježili godinu na izmaku i proslavili zajedničke napore i dostignuća, ali i da kažemo zbogom velikom prijatelju naše zemlje, našem Peteru. Godina koja je sada već iza nas bila je puna izazova, ali isto tako i prilika za zajedničko djelovanje i solidarnost. Radili smo predano, posvećeno i sa zajedničkim ciljem – da naše društvo bude uspješnije, prosperitetnije i odanije UN agendi održivog razvoja“, kazao je Milatović.

On je dodao, da je od prvog dana stupanja na dužnost Predsjednika Crne Gore posvećen učvršćivanju veza i saradnje sa sistemom Ujedinjenih nacija.

“Čvrsto vjerujem da je međunarodna saradnja temelj za rješavanje globalnih problema koji su prisutni i u našoj zemlji. Moja administracija se sa posvećenošću angažovala podržavajući različite programe i inicijative koje su usmjerene ka unaprjeđenju ljudskih prava, društvene kohezije i održivog razvoja“, rekao je Milatović.

Takođe, sa zadovoljstvom je konstatovao da je, u prethodnom periodu, naša saradnja postala ne samo jača, već i efikasnija, pa smo tako obilježili nova partnerstva, uključujući i Fond za ubrzani razvoj Crne Gore, i stavili u fokus djecu i njihova prava ne zanemarujući prava svih ostalih.

“Govorili smo o strukturalnim promjenama koje su potrebne našem društvu u oblasti socijalne inkluzije, obrazovanja i zdravstva, ali i otvarali pitanja na polju rodne ravnopravnosti i potreba mladih ljudi. Plod uspješne zajedničke saradnje bila su i predstavljanja Crne Gore na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u septembru ove godine, kao i na nedavno održanom Samitu o klimatskim promjenama u Dubaiju. Sve agencije UN sistema su pokazale da su istinska podrška kako instituciji Predsjednika, tako i drugim državnim institucijama u svim prilikama, ali i našem demokratskom i ekonomskom razvoju“, saopštio je Milatović.

Kako je istakao, uspješnog i sinhronizovanog djelovanja ne može biti bez mudrog rukovođenja i dobre organizacije.

“Zato želim posebno da istaknem neizmjeran doprinos i posvećenost našeg rezidentnog koordinatora, dragog Petera i odam priznanje za viziju i napor koji svakodnevno ulaže ne samo u vođenje, već i u inspirisanje ljudi oko sebe. Sa velikim poštovanjem i zahvalnošću, želim da mu uručim priznanje – Orden Crnogorske zastave II stepena koji se dodjeljuje za naročite zasluge za Crnu Goru,  kao znak našeg dubokog priznanja za njegov izvanredan doprinos i neprekidan trud u ostvarivanju ciljeva Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori. Neka ovo priznanje bude podstrek, ne samo za njega, već i za sve nas da nastavimo raditi zajedno i graditi društvo u kojem će svi građani moći da žive dostojanstveno, sa jednakim pravima i prilikama. Dragi Petere, Hvala Vam što ste sa Vašim timom učinili Crnu Goru boljim mjestom kroz Agendu održivog razvoja“, zaključio je Milatović.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content