Milatović: Neophodno zadržati fokus i u najskorijem roku okončati pregovarački proces sa EU

Radio Titograd

16.05.2024, 20:23h

< 1 min

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović održao je predavanje na Univerzitetu Džon Hopkins SAIS u Vašingtonu, jednom od najprestižnijih američkih Univerziteta.

U svom izlaganju se osvrnuo na proces demokratske konsolidacije u zemlji, ali i ključne vanjskopolitičke prioritete i ukazao je na važnost članstva Crne Gore u NATO savezu, u kontekstu jačanja međunarodnog položaja i unaprjeđenja demokratije.

“Nastavak daljeg razvoja Crne Gore ogleda se u sprovođenju svih neophodnih reformi, ka punopravnom članstvom u EU”, kazao je Milatović, ocjenjujući da Crna Gora može postati punopravna članica EU do 2028. godine, za šta je, kako je kazao, neophodno zadržati fokus, kako bi naša država u što skorijem roku završila obaveze iz pregovaračkog procesa.

Kako se navodi u saopštenju, Milatović je naglasio da bi dobijanje IBAR-a bio dodatan impuls na našem evropskom putu, dodajući da je u postizanju ovog cilja, neophodna dodatna angažovanost svih društvenih činilaca u zemlji.

“Govoreći o demokratskom napretku u Crnoj Gori kazao je da je promjenom vlasti, uvođenjem nove političke kulture i odlučnim suprotstavljanjem korupciji i organizovanom kriminalu učinjen važan korak ka uspostavljanju vladavine prava i jačanju nezavisnosti institucija”, ističe se u saopštenju i dodaje da je Milatović takođe, naveo da naša zemlja predstavlja pozitivan primjer i ostalim zemljama kandidatima da se reforme isplate i da su vrata EU i dalje otvorena.

Predsjednik Crne Gore je, kako se ističe, u širem kontekstu evropske budućnosti Zapadnog Balkana, kazao da je Plan rasta za Zapadni Balkan jasan znak da je Evropska unija odlučna kada je u pitanju proširenje, istakavši važnost regionalne saradnje za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

U saopštenju podsjećaju da je Univerzitet Džon Hopkins SAIS posvećen obrazovanju budućih lidera u oblasti međunarodnih odnosa, ekonomije i politike i navode da su predavanju prisustvovali brojni studenti, profesori i predstavnici diplomatskog kora.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content