Milatović i Spajić ne komuniciraju još od parlamentarnih izbora

Radio Titograd

25.08.2023, 16:44h

2 min

Predsjednik Crne Gore i zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović i lider PES-a Milojko Spajić skoron da ne komuniciraju, i nikakav partijski ili privatni razgovor nisu imali još od 11. juna kada su održani vanredni parlementarni izbori, saznaje portal Dana.

U međuvremenu su se dogodila svega dva susreta “silom prilika” na proslavi godišnjce osnivawa PES-a i na konsultacijama kod predsjednika Milatovića oko mandatara za formiranje 44. Vlade, pa je teško očekivati da se zamjenik predsjednika PES-a govori o bilo kojim potezima Spajića tokom pregovora o formirannja Vlade. Podsjetimo koalicija Za budućnost Crne Gore je u više navrata tražila od MIlatovića da se izjasni da li će podržati formiranje vlade sa političkim subjektima sa izborne liste DPS-a.

Postoji mogućnost, međutim, da do susreta dvojice lidera PES-a dođe već sjutra na sjednici Glavnog odbora na kojoj će Spajić predstaviti plan formiranja Vlade. Da li će se Jakov Milatović pojaviti na toj sjednici nismo uspjeli da saznamo, ali nezvanične informacije govore da bi do toga moglo da dođe, iako je izvjesno da bi Milatović “došao na već svršenu stvar” i da bi teško mogao da utiče, iako bi htio, na eventualno formiranje 44. Vlade.

On je u izjavi “Vijestima” rekao da očekuje da bude formirana Vlada koja čiji prioriteti moraju biti usmjereni na brz ulazak Crne Gore u EU, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i održiv ekonomski razvoj.

– Odgovornost za dalji proces formiranja Vlade leži na mandataru i političkim subjektima koji vode pregovore. Svoj vrednosni stav o tome kakva treba da bude nova Vlada saopštio sam u više navrata – Crnoj Gori treba inkluzivna izvršna vlast do koje će se doći jednako uvažavajući glas svakog građanina i građanke pojedinačno, bez miješanja bilo kog spoljnog faktora u taj proces – rekao je Milatović.

Inače, u javnosti se spekulisalo o sukobu Milatovića i Spajića još od kraja aprila, kada je Spajić tražio da bude zakazan Glavni odbor partije iako je znao da mu ne može prisustvovati Milatović. Tada su doneršene vrlo važne odluke za jednu partiju, a to je način izlaska na vanredne parlamentarne izbore. Tada je “žrtvovan” Janko Odović kojeg je Predsjedništvo PES-a, zbog načina zakazivanja sjednice GO, isključilo iz partije. Odović će sada biti rehabilitovan jer će, najvjerovatnije, biti imenovan za generalnog sekretara Vlade.

I prije nekoliko dana u PES-u se dogodilo isto. U utorak je zakazana sjednica Predsjedništva iako su svi u partiji znali da je zamjenik predsjednika partije Jakov Milatović u službenoj posjeti u Atini i da joj ne može prisustvovati. Sve ovo govori da Spajić, izgleda, ne želi da računa na Milatovića, iako bi mu njegova podrška u ovim turbulentnim vremenima dobro došla.

Ovakav razvoj događaja smo već gledali u Crnoj Gori. Slična situacija se događala i u Demokratskoj partiji socijalista, kada je 1997. došlo do raskola u partiji koja se podijelila na pristalice dva lidera Momira Bulatovića i Mila Đukanovića. Razlika je u tome što se DPS tada pocijepao na dva dijela, a što se PES-u nije dogodilo jer ser Milatović, ipak, drži po strani. Postoji različitost i u tajmingu, jer je DPS-u trebalo skoro deset godina da se posvađaju, a u Evropi sad su u tome uspjeli za manje od godinu.

Izvor:Dan

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:43h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:02h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 07:50h

Skip to content